Članak

Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u Bileći

13. Juna 2014.00:00
Sljedeće sedmice pred Sudom BiH počinje suđenje Neđeljku Kuljiću, Željku Iliću, Goranu Vujoviću i Miroslavu Duki – optuženima za zločine počinjene 1992. na području Bileće.

This post is also available in: English

Planirano je da suđenje počne u utorak, 17. juna, čitanjem optužnice, uvodnim riječima, kao i saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH.

Istog dana će pred Apelacionim vijećem početi obnovljeni postupak protiv Željka Ivanovića, kojem je Sud BiH obustavio izvršenje kazne od 24 godine zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici, nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu zbog pogrešne primjene zakona.

Ivanović je u junu prošle godine osuđen zbog učešća u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca, te u sprovođenju kolone do hangara u selu Kravica, gdje je oko 1.000 zarobljenika ubijeno.

U srijedu, 18. juna, o krivici će se izjasniti Bosiljko i Ostoja Marković, optuženi da su 1992. na području Kotor-Varoši silovali maloljetnu osobu.

Odbrana Branka Vlače, optuženog za zločine na području Vogošće, iznijet će završne riječi u četvrtak, 19. juna.

Isti dan bit će nastavljeno suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području općine Hadžići.

U ponedjeljak, 16. juna, nastavit će se suđenje Nikoli Mariću, optuženom za zločine u Prozoru, kao i Draganu Šekariću, optuženom za zločine počinjene na području Goražda i Višegrada, te Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici.

Tog dana će se pojaviti novi svjedoci na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločin počinjen u Trusini (općina Konjic), kao i Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, kojima se u odovjenom postupku sudi i za zločine na planini Igman.

Nastavak suđenja Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću, Edibu Buljubašiću i Marini Grubišić-Fejzić zakazan je za utorak, kao i saslušanje novih svjedoka Odbrane na suđenju Ramizu Avdoviću i Iulianu Nicolae-Vintili, koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine u Sarajevu.

U utorak će se nastaviti i suđenje Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, te Oliveru Krsmanoviću, kome se sudi za zločine u Višegradu.

Saslušanjem novih svjedoka Optužbe u srijedu će se nastaviti suđenje Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću, optuženima za zločine počinjene 1992. na području Kalinovika.

Džana Brkanić


This post is also available in: English