Članak

Pucao u Muniba Grcića na stepenicama

12. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je vidio kada je optuženi Nikola Marić “upucao” Muniba Grcića u Srednjoškolskom centru.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok S-18 je kazao kako je prilikom zarobljavanja u julu 1993. godine vidio Željka Jukića i optuženog Nikolu Marića Nidžu, kojeg dobro poznaje.

“Nidžo je tada imao crne hlače, majicu kratkih rukava, šešir i pištolj… Njega se sve pitalo”, prisjetio se S-18 i dodao kako je sa ostalim Bošnjacima odveden u Srednjoškolski centar u Prozoru.

On je ispričao da je optuženi Marić u augustu u Srednjoškolski centar doveo Muniba Grcića, kojeg je svjedok također poznavao.

“Munib se počeo penjati uz stepenice kada ga je Nikola upucao. Vidio sam to sa podesta”, naveo je S-18 i dodao da su to mogli vidjeti i Esad Beganović, S-9, te neki drugi svjedoci.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Marić je ubio Muniba Grcića u augustu 1993. godine. Na teret mu je stavljen nestanak šest osoba iz Srednjoškolskog centra u Prozoru.

S-18 se prisjetio kako je vođen na prinudne radove, kada je ponovo vidio Marića – u kombiju sa bratom Draganom. U kombiju su bili i njegovi poznanici Omer Purgić i Abdulah Alibegović sa još nekim ljudima, kojima se, kako je kazao svjedok, gubi svaki trag.

On je rekao da su mu u septembru ubijeni majka i otac, a da je njegov brat, koji je tada imao pet godina, preživio.

Zbog lošeg ozvučenja u sudnici, publika nije mogla čuti detalje ovog dijela svjedočenja. S-18 je svjedočio iz susjedne prostorije, uz izmjenu glasa i lika.

Svjedok Tužilaštva BiH S-20, koji je također svjedočio iz susjedne prostorije, uz obrazloženje da mu bliski rođaci optuženog Marića prijete, kazao je kako je vidio da je Nikola Marić prozvao i odveo šest ljudi iz Srednjoškolskog centra.

Zbog lošeg ozvučenja u sudnici sedam, publika nije mogla u potpunosti čuti ni njegovo svjedočenje.

Suđenje se nastavlja 16. juna.

Džana Brkanić


This post is also available in: English