Članak

Svjedok posrednih saznanja

11. Juna 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je u julu 1995. godine, nakon povratka sa linije, čuo za dovođenje Srebreničana na branu kod sela Petkovci (općina Zvornik).

This post is also available in: English

“Priče su kružile da se nešto desilo oko toga. Ja lično ništa ne znam”, rekao je Vidosav Josipović, nekadašnji pripadnik Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok je dodao da je na liniji, koja je udaljena oko dva kilometra od Petkovaca, bio od pada Srebrenice, odnosno 11. jula, pa narednih desetak dana.

Josipović je svjedočio na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za učešće u ubistvima počinjenim na brani kod Petkovaca, gdje je u sredinom jula 1995. godine strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih Srebreničana.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona, a Milošević njegov zamjenik.

Prije nego će mu biti predočena izjava iz istrage, svjedok Josipović je rekao da, osim za dovođenje Srebreničana na branu, “ništa nije čuo”.

U izjavi je, kako je pročitao tužilac Predrag Tomić, navedeno da je svjedok kazao: “To se sada zna. Bilo je nekog dovoženja i strijeljanja.”

“Ne mogu da pobijem šta sam već rekao”, odgovorio je Josipović, koji je nekoliko puta upozoren da ne izbjegava odgovore na pitanja koja se tiču brane.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao kako nije čuo da su pripadnici Šestog bataljona učestvovali u ubistvima.

Suđenje se nastavlja 25. juna.

        

Amer Jahić


This post is also available in: English