Članak

Počelo suđenje Goranu Popoviću

11. Juna 2014.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, pred Sudom BiH počelo je suđenje Goranu Popoviću, optuženom za zločine počinjene na području Višegrada 1992. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Seid Marušić rekao je da će dokazati da je u Višegradu izvršen širok i sistematičan napad, da je optuženi znao za takav napad i da je u njemu svjesno učestvovao. 

“Dokazat ćemo da je optuženi bio aktivni sudionik u lišavanju slobode, mučenju i seksualnom zlostavljanju civila”, kazao je Marušić.

Tužilaštvo BiH tereti Popovića da je, kao stražar u logoru Uzamnica, učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju i mučenju, te seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena.

“S-3 će opisati kada je nju i S. M. izvodio i prisiljavao na međusobno seksualno općenje sa zatvorenicima, pa kada bi odbile da to čine, premlaćivao ih je”, rekao je Marušić.

On je dodao da Tužilaštvo planira saslušati četiri svjedoka, od kojih će jedan biti zaštićeni.

Miloš Perić, branilac optuženog Popovića, kazao je da će se Odbrana o prijedlogu dokaza izjasniti nakon što Tužilaštvo provede svoje dokaze.

“U toku postupka ću nastojati da osporim optužnicu. Imao je 20 godina, bio je raspoređen u Uzamnici. On nije bio dio tog plana. Sticajem okolnosti se zatekao na toj poziciji i na toj lokaciji”, rekao je Perić. 

Goran Popović prvobitno je bio optužen sa njegovim ocem Jovanom Popovićem, ali je postupak protiv njega razdvojen 22. maja zbog bolesti.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan 25. juna.

Albina Sorguč


This post is also available in: English