Članak

Maltretiranja na planini Igman

5. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na planini Igman pročitani su iskazi svjedoka Dragana Vukovića, koji je naveo da ga je prvooptuženi Nedžad Hodžić maltretirao, a da mu je Dževad Salčin odsjekao uho.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je pročitalo tri izjave Vukovića, koji je preminuo. Svjedok je kazao kako je bio pripadnik Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), te da je nakon logora “Silos” u Hadžićima, zatočen na planini Igman.

“Zuka, komandir jedinice Zulfikar, tukao me je, kao i njegovi vojnici Nedžad Hodžić, Samko i Džeko”, stoji u iskazu.

Vuković je rekao i kako su ga psihički zlostavljali, a da su se u tome najviše isticali Nedžad Hodžić, izvjesni Alen iz Sarajeva, te Džeko i Mujo iz Gacka.

“Stavljali su mi ruke na peć koja je bila naložena i pritisnuli su ih čizmom. Imao sam osjećaj da mi ruke rastu kao pljeskavice”, kazao je Vuković.

On je ispričao kako je pretučen zatočenik Jadranko Glavaš, koji je potom preminuo.

“Najviše su ga tukli Nedžad Hodžić zvani Nećko, Nada Tomanović, Mujo i Džeko, a kasnije su ga cijelu noć nastavili tući Kokić, Sabina, Nada”, rekao je svjedok.

Braniteljica Nedžada Hodžića Nedžla Šehić je kazala kako bi da je u mogućnosti pitala svjedoka da li to znači da je nakon što ga je prva grupa vojnika istukla, on i dalje bio živ, te je nastavljeno premlaćivanje u kojem su učestvovali drugi vojnici.

Odbrana je inače prigovorila na čitanje iskaza koje je svjedok Vuković dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2007. i Centru javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo 2008. godine.

“Nemoguće da svjedok priča istim redosljedom i koristi istu terminologiju, osim ako se dvije riječi ne smatraju razlikom”, kazala je Šehić.

Svjedok Vuković je u iskazima ispričao kako mu je na planini Igman izvjesni Salčin zvani Struja odsjekao gornji dio školjke uha, dok su se prisutni vojnici smijali tome.

“Kasnije me je Salčin patikom udario po uhu koje je bilo zamotano zavojima, rekavši da mi ne trebaju zavoji”, stoji u iskazu.

Kerim Čelik, branilac optuženog Dževada Salčina, kazao je kako bi pitao svjedoka da opiše tog Struju, kao i “da li je, kada mu je uho odsječeno, primijetio da je lice Struje bilo u vidno alkoholisanom stanju”.

Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu zvanom Struja, nekadašnjim vojnicima jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), sudi se za zločine počinjene 1993. na planini Igman.

U iskazu datom Haškom tribunalu 1997. svjedok Vuković je kazao kako ga je “Nedžad tukao šakama i nogama”. Također je rekao da ga je “Nedžad nakon što su mu stavili ruke na vruću peć natjerao da sa plikovima na rukama vadi eksere”.

“Nisam mogao vaditi eksere pa me je Nedžad tupim dijelom sjekire tukao”, navodi se u iskazu.

Tužilaštvo BiH pročitalo je i iskaz svjedoka Salema Čauševića, koji je također preminuo.

Čaušević, bivši pripadnik jedinice “Zulfikar”, rekao je kako je 1993. bio stražar na Igmanu, te da niko od pripadnika te jedinice nije za vrijeme njegove smjene ulazio i maltretirao zatočenike, mada je čuo da su se neki vojnici ponašali kako ne priliči ponašanju vojnika.

“Ponašali su se kabadahijski. Njih četiri ili pet su imali ‘magnume’ sa kolutnim dobošem”, naveo je u iskazu datom Tužilaštvu BiH 2013. godine.

Braniteljica Šehić je kazala kako će ovaj iskaz i Odbrana koristiti jer se optuženi Hodžić ne može dovesti u kontekst sa onim za što ga optužnica tereti.

“Svjedok je bio ne samo čuvar, nego i pripadnik jedinice ‘Zulfikar’. On bi znao za Hodžića da je ulazio i maltretirao zatočenike”, obrazložila je Šehić.

Suđenje se nastavlja 12. juna.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English