Članak

Maloljetnik zatočen na četiri lokacije

2. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prozora, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio kako je saznao da mu je optuženi Nikola Marić ubio oca.

This post is also available in: English

Elvedin Grcić je, kako je ispričao, imao 16 godina kada su u augustu 1993. u njegovu porodičnu kuću u Prozoru došli pripadnici Vojne policije i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i odveli njega i brata u zatvor koji se nalazio u Vatrogasnom domu. On je kazao da je njegov otac Munib ostao u kući.

“Tu je već bilo zatvoreno između 35 i 40 Bošnjaka. Uslovi su bili strašni, krvave deke, krvavi zidovi…”, prisjetio se Grcić, dodavši da su odatle svakodnevno vođeni na prinudne radove.

Grcić je, kakao je naveo, iz Doma prebačen na još tri lokacije gdje je bio zatočen. On je rekao da je poznavao optuženog Nikolu Marića, koji je, prema njegovim riječima, bio pripadnik “Kinder voda”, zloglasne jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Jednom me, sa još jednim zatvorenikom, Nikola Marić odveo u jedan bar da čistimo. Tada me je pitao čiji sam, gdje mi je otac”, ispričao je Grcić, dodavši da je tad već bio čuo od nekih zatvorenika da mu je otac ubijen u srednjoškolskom centru.

Svjedok je naveo kako tada nije dao do znanja Mariću da mu je otac ubijen, te da je u godinama koje su slijedile dobivao razne informacije o smrti oca.

“Tek 1997. sam saznao da je Nikola Marić ubio mog oca, puškom u leđa u srednjoškolskom centru. To su mi kazali Esad Beganović, Hazim Kulagić, S-9, Damir Hadžić i drugi”, rekao je Grcić, koji je iz zatočeništva uspio pobjeći u januaru 1994.

On je kazao da nikada nije pronašao oca.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), okrivljen je po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima. 

Prema optužnici, Marić je ubio Muniba Grcića u augustu 1993. godine. Na teret mu je stavljeno i da je pucao pred noge Mustafi Demiroviću u selu Gorica, a Ajli Šabić prijetio stavljanjem pištolja u usta.

Mustafa Demirović posvjedočio je da mu je Nikola Marić pucao pred noge i da ga je tada bilo strah. Svjedočenje Demirovića se nije čulo zbog lošeg ozvučenja u sudnici.

Svjedok Alija Ramić je rekao da mu je kćerka, koja je tada imala 19 godina, ispričala kako ju je Nikola Marić maltretirao stavljajući joj pištolj u usta.

Ramić je istakao da mu je njegov sin Edin, koji je ubijen u živom štitu, kazao da ga je pretukao optuženi.

“I ja i sin smo poznavali Nidžu prije rata”, rekao je Ramić.

Suđenje se nastavlja 12. juna.

Džana Brkanić


This post is also available in: English