Članak

“Režirane” eksplozije u Sarajevu i Tuzli

28. Maja 2014.00:00
Svjedok Odbrane Slavko Gengo kazao je na suđenju Ratku Mladiću da su eksplozije granata na sarajevskoj pijaci Markale, u Ulici Vase Miskina i u centru Tuzle, u kojima su poginule stotine građana, bile “režija” vlasti u Sarajevu.

This post is also available in: English

Svjedok Gengo, koji je bio komandant jednog od bataljona Prve romanijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), tvrdio je da su eksplozije ispred tržnice Markale u februaru 1994. i avgustu 1995. izazvale muslimanske snage.

Dodao je da je VRS tražila formiranje zajedničke komisije koja bi istražila ko je bio odgovoran za prvi napad na Markale, ali je to odbila Armija BiH (ABiH). 

“To su Muslimani odbili, vjerovatno bojeći se istine, jer bi se dokazala istina da su Markale bile režirane u Sarajevu, kao i sve ostale režije što su napravili i ranije – u Vase Miskina, pa su napravili na Markalama, pa su napravili u Tuzli, isto režije”, rekao je Gengo.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, genocid u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U optužnici protiv Mladića navedeno je da su jedinice VRS-a ispalile granate koje su u februaru 1994. i avgustu 1995. pale ispred tržnice Markale, dok incidenti iz maja 1992. u Ulici Vase Miskina u Sarajevu i u maju 1995. u Tuzli nisu dio optužnice. 

Mladićeva Odbrana izvela je na ovom ročištu i svjedoka Dragana Maletića, koji je izjavio da su snajperisti ABiH tokom primirja “ubili veliki broj civila na Grbavici i Vracama”.

“Naš protivnik koristio je vatru neselektivno, bez obzira da li će pogoditi civile ili borce na našoj strani”, kazao je Maletić, koji je bio pomoćnik komandanta bataljona VRS-a u pomenutom naselju.

S druge strane, kako je posvjedočio Maletić, njegov bataljon je “trpio gubitke”, ali nikada nije otvarao vatru na civile u gradu, naročito ne snajpersku, zato što je to bilo strogo zabranjeno “stalnim naređenjem” više komande.

“Čitav Sarajevsko-romanijski korpus VRS-a dejstvovao je isključivo u samoodbrani od napada muslimanskih snaga iz grada”, rekao je Maletić.

Odgovarajući na pitanja tužioca Adama Webera, svjedok je potvrdio da su njegovi vojnici bili razmješteni u zgradi “Metalke” i obližnjim soliterima na Grbavici, ali “u podnožju”, a ne na višim spratovima.

Sa tih spratova, prema optužnici protiv Mladića, snajperi VRS-a su 1994. i 1995. u više navrata napadali civile u tramvajima ili na centralnim sarajevskim ulicama, ubijajući i ranjavajući ih.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u četvrtak, 29. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English