Članak

O nedosljednosti iskaza

26. Maja 2014.00:00
Unakrsno ispitujući svjedoka Odbrane Nikolu Mijatovića, tužilac Dermot Groome ukazivao je na suđenju Ratku Mladiću na nedosljednosti u više izjava koje je dao u različitim postupcima pred Tribunalom u Haagu.

This post is also available in: English

Tvrdnji Mijatovića – koji je bio zamjenik komandanta Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) – da je u Sarajevu bilo “400 komandnih mjesta” Armije BiH (ABiH), tužilac Groome suprotstavio je izjavu svjedokovog nadređenog, generala Dragomira Miloševića, da je tih legitimnih vojnih meta u gradu bilo oko 200. Milošević je osuđen na 29 godina zatvora za zločine počinjene u Sarajevu.

“Na sastancima je govoreno da je samo komandnih mjesta bilo oko 300”, uzvratio je Mijatović.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja da li je VRS na te mete pucala bez obzira da li je sa njih otvarana vatra, svjedok je odgovorio:

“Možda se desilo, ali koliko ja znam, isključivo smo na vatru odgovarali vatrom… Nikada nisu bili gađani civilni ciljevi, već samo vojni koji su nas izlagali vatri.”

Zastupnik Optužbe je sugerisao i da je Mijatović u izjavi opisao dvije eksplozije “modifikovanih avio-bombi” koje je na mete u Sarajevu u proljeće i ljeto 1995. ispalila VRS, iako o tim incidentima nije imao nikakva neposredna i podrobnija saznanja.

Mijatović je potvrdio da je o eksplozijama 7. aprila i 25. juna 1995. godine – koje su, po optužnici, odnijele jednu civilnu žrtvu, dok je više građana bilo ranjeno – saznao iz “muslimanskih medija”, a da su mu detalje “objasnili” tek kada se kao svjedok našao u Haagu.

Tužilac Groome precizirao je da je svjedok u pisanoj izjavi naveo da je na “komandnom mjestu” muslimanskih snaga u Hrasnici, koje je bilo meta “modifikovane avio-bombe”, 7. aprila bio jedan minobacač ABiH, da bi kasnije tvrdio da su iz tog naselja protiv srpskih snaga djelovale desetine teških oruđa.

Potvrđujući ove navode, Mijatović je rekao da je u Hrasnici bilo “80 teških oruđa” i da se prvobitno “nije mogao sjetiti svega”.

U glavnom iskazu, prošlog petka, Mijatović je, kao i prethodna četvorica svjedoka Mladićeve Odbrane, negirao navod optužnice da je VRS terorisala stanovništvo Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmjere genocida, te uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra, 27. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English