Članak

Postupak razdvojen zbog bolesti Jovana Popovića

23. Maja 2014.00:00
Sud BiH je razdvojio postupak protiv Jovana Popovića i Gorana Popovića, oca i sina koji su optuženi za zločine počinjene na području Višegrada.

This post is also available in: English

Sud BiH je saopćio da je postupak razdvojen zbog bolesti Jovana Popovića.

U februaru ove godine Popovići su negirali krivicu. Suđenje Goranu Popoviću trebalo bi uskoro početi, dok će početak suđenja njegovom ocu zavisiti od zdravstvenog stanja optuženog.

Jovan Popović je optužen za nezakonito hapšenje četiri civila bošnjačke nacionalnosti iz Rodića Brda i njihovo sprovođenje u Policijsku stanicu Višegrad, gdje su ubijeni.

Na teret mu je stavljeno da je u junu 1992. godine jednu ženu i njeno dvoje maloljetne djece držao u ropstvu i prisiljavao ih da rade na njegovom posjedu.

“Tijelo ove žene je 16. maja 2012. godine ekshumirano na lokalitetu Đurevića polje u općini Višegrad, a njenoj djeci se od tada izgubio svaki trag”, navelo je Tužilaštvo BiH.

Goran Popović se tereti da je, kao stražar u logoru “Uzamnica”, učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju bošnjačkih muškaraca i žena zatvorenih u logor.

Amer Jahić


This post is also available in: English