Članak

Lažne optužbe o granatiranju Sarajeva

23. Maja 2014.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane je rekao da Vojska Republike Srpske (VRS), pod komandom optuženog, nije terorisala stanovništvo Sarajeva.

This post is also available in: English

Nikola Mijatović, bivši zamjenik komandanta Ilidžanske brigade VRS-a, posvjedočio je da njegove snage nikada nisu pucale na civile u Sarajevu, nego samo odgovarale na vatru po položajima Armije BiH (ABiH) u gradskim naseljima.

Svjedok je izjavio da nije imao ni naređenje ni namjeru da teroriše stanovnike Sarajeva, već da su, naprotiv, nadređene komande strogo nalagale da se civili štite, a Ženevske konvencije poštuju.

Kao uzrok nestašice struje i vode u Sarajevu, Mijatović je naveo granatiranje trafostanica na Ilidži iz oruđa ABiH, koja je zatim “lažno optužila Srbe”.

“Uz sva naša oruđa bili su posmatrači UNPROFOR-a. Mi smo im rekli da njih pitaju da li smo djelovali… To je bila jedna u nizu lažnih optužbi muslimanske vojske”, kazao je Mijatović.

Mladića Haško tužilaštvo tereti, kao komandanta VRS-a, za kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja na Sarajevu koja je za cilj imala terorisanje građana. Njemu se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Jedinice ABiH su, prema iskazu Mijatovića, imale običaj da pucaju iz blizine civilnih objekata i položaja UNPROFOR-a, uključujući i komandu u zgradi Pošte, kako bi na civile i međunarodne snage privukle uzvratnu vatru VRS-a.

Potvrđujući da je njegova jedinica koristila “modifikovane avio-bombe” uslijed nedostatka artiljerijske municije, Mijatović je, međutim, negirao navod optužnice da su te bombe bile potpuno neprecizne i da su nasumce ispaljivane na grad, pri čemu su stradali civili. Tvrdio je da su modifikovane bombe bile precizne kao navođeni projektili.

U pisanoj izjavi uvedenoj u spis, Mijatović je tvrdio je i da je ABiH odgovorna za više eksplozija u centru Sarajeva u kojima je stradalo mnogo civila, uključujući i one u ulici Vase Miskina i na pijaci Markale.

Tužioci će Mijatovića unakrsno ispitivati u ponedjeljak, 26. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English