Članak

Pucanj u leđa

22. Maja 2014.00:00
Svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene na području Prozora izjavili su da je optuženi Nikola Marić u Srednjoškolskom centru u Prozoru u augustu 1993. godine pucao iz pištolja u leđa Munibu Grciću.

This post is also available in: English

Hazim Kuloglić je kazao da je vidio pištolj u ruci Nikole Marića i kako Munib pada na stepenice.

“Krv iz prsa bila je na stepenicama (…) Kad je bio taj stres, svi smo uletjeli u učionice. Munib je ostao da leži. Kad je on otišao, vidimo prostrjelnu ranu kad smo ga okrenuli. Na leđima je bilo krvi. Tražio je zraka”, prisjetio se Kuloglić.

Dodao je da su Grcića zarobljenici snijeli do ulaza iz škole, te da su se vratili u sobe, a da je navečer oko 12 sati vidio da ne daje nikakve znake života.

Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je od novembra 1992. do oktobra 1993. vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Marićeva Odbrana je tražila da svjedok opiše momenat ispaljenja metka i da precizira da li je to vidio, na što je on odgovorio: “Vidim Munibovu košulju kao da zrak puhne u nju (…) Košulja ide sa njegovih prsa.”

Kuloglić, koji je u sudnici prepoznao Nikolu Marića, kazao je da je optuženi krajem augusta, odnosno početkom septembra 1993. godine odveo šest do sedam zarobljenika iz škole, koje više nije vidio. 

“Izašao je na gornji sprat. On je inače bio strah i trepet. Kad dođe, zakopaj se u učionicu. Šest-sedam ljudi je čitao sa spiska (…) Mislim da ga je Bajro pitao za kafu, a on mu je rekao: ‘Ne treba tebi više kafa.’ Otišao je Bajro, nikad ga nisam vidio u životu”, ispričao je Kuloglić.

Zaštićeni svjedok S-9 kazao je da je 3. augusta 1993. Nikola Marić u Srednjoškolski centar uveo Grcića i na pola stepenica ga ubio. 

“Uveo je Muniba s rukama na potiljku. Kad je došao do pola stepenica, on mu je pucao u leđa”, rekao je svjedok. 

S-9 je u sudnici prepoznao Marića, dodavši da ga je poznavao i prije rata.

On je precizirao da, iz položaja u kojem se nalazio, nije mogao vidjeti Mariću lice, ali da ga je po glasu prepoznao. 

S-9 je kazao da je Marića ponovo vidio 20 dana kasnije, kada je odveo šest ljudi.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. juni.

Albina Sorguč


This post is also available in: English