Članak

Svjedok potvrdio potpise na izjavama

13. Maja 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Višegradu, Sudsko vijeće je saslušalo Ferida Spahića, koji je potvrdio da se na tri izjave nalazi njegov potpis.

This post is also available in: English

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je Spahiću prezentirala tri izjave, od kojih su dvije sačinjene 1992., dok se treća odnosi na prepoznavanje ljudi sa fotodokumentacije iz 2002. godine, a svjedok je potvrdio da je potpisao sva tri dokumenta.

Tužilaštvo BiH tereti Predraga Milisavljevića i Miloša Pantelića za učešće u ubistvima više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik (općina Sokolac). Njima dvojici, kao i Ljubomiru Tasiću, na teret je stavljeno i učešće u prisilnom preseljenju više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su bili rezervni policajci u Višegradu, a Tasić pripadnik VRS-a.

Spahić, koji je preživio strijeljanje kod jame Paklenik, u decembru 2012. je pred Sudom BiH izjavio da je Predrag Milisavljević bio jedan od egzekutora.

U sudnici nisu čitani iskazi svjedoka Spahića, ali je Sudsko vijeće kazalo Tužilaštvu BiH i Odbranama da u narednih sedam dana dostave prijedloge dodatnih dokaza.

Sutkinja Jesenković je rekla da, ukoliko žele, Odbrane mogu ponovno pozvati svjedoka Spahića, kako bi ga ispitale o ovim izjavama.

Suđenje će se nastaviti 27. maja.

Denis Džidić


This post is also available in: English