Članak

Osveta sinova

7. Maja 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Kalinovika, svjedok Optužbe je izjavio kako je bio na straži kada su se desila ubistva u školi “Miladin Radojević”.

This post is also available in: English

Svjedok Branko Sladoje je ispričao da mu je kolega sa straže Obren Đorem rekao da su se na spratu desila ubistva. Kako je naveo, čuli su pucanj i njegov kolega se popeo na sprat.

“Sa sprata su sišli Marinko Bjelica i Zoran, vojvoda Tripković i dijete od 12 godina. Mi smo ih pitali šta se desilo. Marinko je kazao da je izgubio dva sina i da je spreman pobiti sve”, naveo je svjedok Sladoje u izjavi 2010. koju je pročitao tužilac Munib Halilović.

Sladoje je potvrdio da ostaje pri toj izjavi, iako je na današnjem ročištu prvo kazao kako nije on razgovarao s Bjelicama i Tripkovićem, već kolega Đorem, koji mu je rekao da Marinko sveti sinove.

Svjedok se nije mogao sjetiti datuma ubistava, osim da se to desilo nakon 30. jula 1992. godine, “kada je pao Rogoj”, te da je on ubrzo predao smjenu i da nije vidio iznošenje tijela.

On je naveo kako su u školi bili smješteni Bošnjaci, mještani iz Kalinovika, kao i srpske izbjeglice iz Trnova. Prema njegovim riječima, u školu su dolazili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojne formacije.

Marinko i Zoran Bjelica te Novica Tripković optuženi su da su, naoružani automatskim puškama, 1. augusta 1992. ili približno tog datuma došli u prostorije Osnovne škole “Miladin Radojević” i izdvojili zatvorenike Suada Hasanbegovića, Edina Biču, Seida Kešu i Hašima Hatića.

Te noći su ih, kako se navodi u optužnici, pretukli, usljed čega je Kešo preminuo, a sutradan su života lišili i ostalu trojicu.

Fadila Hatić, drugi svjedok Tužilaštva BiH na ovom ročištu, ispričala je kako je bila zarobljena u školi u Kalinoviku 1. augusta “prve godine rata”.

“Zlata Redžović mi je kazala da su Edina Biču ugušili u koritu, a da ga je ona morala čuvati”, izjavila je Hatić, dodavši da su drugog dana izvedeni i Sejdo Kešo i Hašim Katica, nakon čega se čuo jedan rafal u susjednoj učionici.

Ona je rekla da je sutradan morala čistiti krv iz te učionice.

“Čula sam od ovih što su ih poznavali da su Bjelice ubile Hatića i Kešu”, kazala je Hatić, koja se nije mogla sjetiti ko joj je to rekao.

Odbrana je konstatovala kako svjedokinja u izjavi datoj 2007. Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nije spomenula Bjelice.

Suđenje se nastavlja 21. maja.

Džana Brkanić


This post is also available in: English