Članak

Svjedoku se vraćaju sjećanja

25. Aprila 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bosanskom Brodu i Odžaku, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da ga je tukao optuženi Josip Tolić.

This post is also available in: English

Svjedok Vlado Dervenić je kazao da je sa oko 750 muškaraca bio zatvoren u osnovnoj školi u Odžaku, gdje su uslovi bili loši, a zatvorenici premlaćivani.

“Upravnik je bio Anto Golubović, a njegov zamjenik Josip Tolić”, rekao je Dervenić, dodavši da su ga obojica udarala.

Odbrana je konstatovala kako u ranijim izjavama svjedok nije naveo da je Tolić bio Golubovićev zamjenik, te da također nije kazao da ga je tukao Tolić.

“Sada mi se vraća film”, rekao je Dervenić.

On je ispričao kako su Golubović i Tolić izveli njegovog rođaka Radeta Dervenića, koga su tukli dva sata. Potom je na pitanje Vijeća svjedok odgovorio da je Radeta Dervenića izveo Golubović, ali da mu je on sam kazao da su ga “ubili” Golubović i Tolić.

Odbrana je ustvrdila da u izjavama datim 2007. i 2013. godine ovaj svjedok ne spominje Tolića u kontekstu ovog događaja.

“Tolić je bio tu, i tu je sada”, rekao je svjedok na pitanje Odbrane da objasni razlike u iskazima.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda. 

Iz Odžaka su zatvorenici prebačeni u Novi Grad, gdje su, prema riječima svjedoka Dervenića, opet premlaćivani. On je kazao da su potom odvedeni u Brod, gdje su bili zatočeni na tri lokacije.

“Došao je Tolić i izabrao nas 25 da idemo kopati rovove”, ispričao je svjedok, dodavši da je Tolić prvo rekao da će ih strijeljati, a potom da će ići na radove.

Rifat Konjić, branilac optuženog, kazao je kako je u ranijim izjavama ovaj svjedok rekao da ih na rad odabire “jedan vojni policajac”, a ne optuženi.

Na pitanje optuženog Tolića, svjedok je kazao kako se ne sjeća da ga je on vozio da izvadi zub u Brodu, te da mu je nakon toga kupio burek.

Suđenje se nastavlja 9. maja.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English