Članak

Bašiću i Šijaku potvrđeno po sedam godina zatvora

17. Aprila 2014.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka na po sedam godina zatvora za silovanje jedne osobe u Varešu.

This post is also available in: English

Vijeće je djelimično uvažilo žalbe Tužilaštva BiH u odnosu na visinu kazne, kao i Odbrane optuženog Bašića u dijelu koji se odnosi na povredu krivičnog zakona.

Prvostepenom presudom Bašić i Šijak su u januaru 2013. osuđeni po Krivičnom zakonu BiH, također na po sedam godina zatvora, a Apelaciono vijeće je presudu izreklo po zakonu bivše Jugoslavije.

U ostalom dijelu, presuda je ostala neizmijenjena.

Presudom je potvrđeno da su Bašić i Šijak u jutarnjim satima u zgradi “Šumarstva”, sa još dvije nepoznate osobe, silovali žensku osobu koja je taj dan došla u posjetu bratu u zatvor. Bašić je u to vrijeme bio načelnik ratnog Odjeljenja Službe državne sigurnosti u Olovu, a Mirsad Šijak vojni policajac u sastavu 122. lake brigade Armije BiH (ABiH).

Državno tužilaštvo je ranije uložilo žalbu na visinu kazne, tražeći da se prvostepena presuda preinači i izrekne duža kazna zatvora, dok su se Odbrane Bašića i Šijaka žalile na povredu krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, tražeći preinačenje presude i oslobađanje obojice ili obnavljanje suđenja.

Džana Brkanić


This post is also available in: English