Članak

Počelo suđenje za zločine u Prozoru

16. Aprila 2014.00:00
Suđenje Nikoli Mariću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen nad Bošnjacima u Prozoru, počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH i Odbrane.

This post is also available in: English

Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Ne teret mu je stavljeno premlaćivanje četiri zatvorenika 29. augusta 1992. u prostorijama Vatrogasnog doma u Prozoru, potom lišavanje slobode na desetine Bošnjaka iz sela Paroš, Duge, Luk, Gorice, Gračanice i drugih sela, te Prozora 1992. i 1993. godine, kao i za zatvaranje u logore u i van Prozora.

Prema jednoj od tačaka optužnice, Marić je 17. aprila 1993. naredio jednom pripadniku HVO-a da ubije bolesnog starca rekavši: “Ubijte ga, majku mu”, što je ovaj i učinio.

Također, Marića Tužilaštvo tereti i da je maltretirao oca i sina u naselju Gorica u augustu 1993. tako što ih je tukao i tjerao da igraju ruski rulet, te stavljajući pištolj pod vrat maloljetnom djetetu, a ocu čupajući nokte kliještima i gaseći cigarete na licu.

Prema Tužilaštvu, Marić je, zajedno sa drugima, maltretirao zatvorene u Srednjoškolskom centru, atomskom skloništu i još nekoliko lokacija, a iz Srednjoškolskog centra je izveo šest lica čija tijela do danas nisu pronađena.

U selu Paroš je 18. jula 1993. godine, prema Tužilaštvu, Marić zajedno sa drugim pripadnikom HVO-a ubio Đuzela Bećirevića, kazavši: “Neka ga sada vrane pojedu”, a u susjednom selu dan kasnije ubio je tri člana porodice Omerović.

Tužiteljica Sanja Jukić je rekla kako planira saslušati 113 svjedoka i provesti 109 materijalnih dokaza.

Odbrana je kazala kako nema kompletan prijedlog dokaza, ali da za sada planira saslušanje 24 svjedoka.

Marić je uhapšen u septembru prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Prva dva svjedoka Tužilaštva BiH svjedočit će 8. maja.

Džana Brkanić


This post is also available in: English