Članak

Tužilaštvo završilo s dokazima protiv Bojadžića

10. Aprila 2014.00:00
Ulaganjem u sudski spis posljednjih dokumenata, te odustajanjem od saslušanja oko deset svjedoka, Tužilaštvo BiH okončalo je dokazni postupak protiv Nihada Bojadžića, kojem se sudi za zločine nad Hrvatima u Jablanici.

This post is also available in: English

Tužilac Sedin Idrizović je rekao da mu je kolegica Vesna Budimir, koja zastupa optužnicu protiv Bojadžića, potvrdila da želi odustati od saslušanja preostalih svjedoka.
Potom je tužilac u sudski spis uvrstio posljednje materijalne dokaze Tužilaštva BiH, među kojima je bila medicinska dokumentacija za nekoliko svjedoka koji su 1993. godine bili zatvoreni u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici, te Rogića kućama u Donjoj Jablanici.
Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je da je 1993. godine mučio, seksualno zlostavljao i silovao osobe hrvatske nacionalnosti zatvorene u muzeju i Rogićama kućama.
Na kraju ročišta, Bojadžićeva braniteljica Vasvija Vidović upoznala je Sudsko vijeće da je Odbrani otežan pristup Arhivu BiH koji je u nadležnosti Ministarstva odbrane.
“U četiri dana, koliko smo vršili uvid, učinjeno je sve da imamo manje vremena za pregledavanje”, kazala je ona, te zamolila Sudsko vijeće da izda nalog da Odbrana nastavi sa uvidom.
Do sada su, navela je Vidović, pronađeni krucijalni dokumenti koji idu u prilog Bojadžiću.
Suđenje se nastavlja 8. maja, kada će se Odbrana očitovati o materijalnim dokazima Tužilaštva BiH, te predstaviti svoj plan izvođenja dokaza.

Amer Jahić


This post is also available in: English