Članak

Smanjena kazna Mikuliću

10. Aprila 2014.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Dražena Mikulića na godinu i po zatvora za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjene 1993. u Dretelju kod Čapljine.

This post is also available in: English

Bivši pripadnik Vojne policije HVO-a Mikulić je nakon obnovljenog suđenja proglašen krivim za učešće u zlostavljanju zatočenika Envera Grebovića krajem jula 1993. godine u Dretelju.

Kako se navodi u presudi, Mikulić je s nekoliko drugih pripadnika Vojne policije HVO-a izveo Grebovića iz hangara u Dretelju, nakon čega su ga udarali kundacima puške i pištolja i rukama, a zatim je Mikulić komadom stakla porezao Grebovića po prsima, te mu pio krv.

“Svjedočenje oštećenog Grebovića je bio kredibilno. On je rekao da ga je iz hangara izveo optuženi Mikulić, kojem tada nije znao ime, ali ga je saznao od drugih zatvorenika. Drugi svjedoci potvrdili su iskaz oštećenog i zato Vijeće nema sumnje u vezi sa identitetom Mikulića, s obzirom da su zatvorenici imali prilike da saznaju njegovo ime i prezime”, naveo je predsjedavajući Apelacionog vijeća Dragomir Vukoje.

Ovom presudom, Mikulić je oslobođen krivice da je u periodu između jula i augusta 1993. naredio trojici zatvorenika da stanu uz ogradu, a potom kazao redarima u Dretelju da ih udaraju.

Prema riječima sudije Vukoje, Mikulić je oslobođen krivice s obzirom da Državno tužilaštvo nije utvrdilo identitet zlostavljanih zarobljenika, te stoga nije bilo moguće “pribaviti vjerodostojna svjedočenja”.

Mikulić je osuđen na godinu i po zatvora po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od septembra 2012. do jula 2013. godine.

Pri određivanju visine kazne, kako je rekao sudija Vukoje, Vijeće je utvrdilo da na Mikulićevoj strani postoje osobite olakšavajuće, a nijedna otežavajuća okolnost.

“Vijeće je kao olakšavajuće okolnosti cijenilo raniji život Mikulića, činjenicu da je neosuđivan i da ima troje maloljetne djece, kao i to da je u vrijeme počinjenja djela bio vrlo mlad”, kazao je Vukoje.

Mikulić je prvostepenom presudom u septembru 2012. bio osuđen na šest godina. Ova presuda je ukinuta i naloženo je obnovljeno suđenje.

Suđenje Mikuliću za zločine nad civilima počinjene u Dretelju počelo je u novembru 2011. godine.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Denis Džidić


This post is also available in: English