Članak

Dobrovoljno spavali u školi

8. Aprila 2014.00:00
Prvi svjedok Odbrane Branka Vlače, optuženog za zločine na području Vogošće, izjavio je kako su vojno sposobni muškarci u Gornjoj Bioči bili dobrovoljno smješteni u školu.

This post is also available in: English

Srpko Pustivuk je rekao da je radio u Jedinici za posebne namjene Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Sarajevu do aprila 1992. godine. Tada je, prema njegovom iskazu, došlo do podjele jedinice i on je otišao u Stanicu policije Ilijaš, jer je živio u porodičnoj kući u Gornjoj Bioči (općina Ilijaš).

“Međunacionalni odnosi su bili dosta dobri, davali smo zajedničke straže sve do kraja aprila”, kazao je Pustivuk i dodao kako su tada poginule neke osobe srpske nacionalnosti i došlo je do tenzija.

Prema svjedoku, neke komšije bošnjačke nacionalnosti dolazile su u njegovu kuću po pomoć, a neki su odlazili prema Visokom, te odvozili namještaj i stoku. Neki od komšija su predali oružje, uključujući automatsko i lovačko oružje.

Pustivuk je rekao kako su vojno sposobni muškarci spavali u školi, a danju odlazili kućama. Na pitanje Tužilaštva BiH on je odgovorio kako su njegove komšije dobrovoljno bile “smještene” u školu.

“Marko Kopanja je došao, tako kažu, i rekao im da idu u razmjenu u Podlugove”, kazao je svjedok i dodao da ima saznanja da su potom muškarci iz Podlugova prebačeni u Semizovac, u “Planjinu kuću”.

Sud BiH je Srpka Pustivuka 2011. oslobodio optužbi za ratni zločin počinjen 1992. godine na području Ilijaša.

Branko Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Planjina kuća”,“Bunker”,“Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila. Zarobljenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali.

Na ovom ročištu je Odbrana Vlače uložila 14 materijalnih dokaza, među kojima se nalaze dokumenti koji sadrže informacije o dopremanju oružja bošnjačkim paravojnim formacijama iz inostranstva, te odluka Predsjedništva BiH o pripremama za rat.

Kao dokaze, Odbrana je uložila i telegram upućen Ministarstvu pravde Republike Srpske u kome Uprava zatvora Vogošća traži saglasnost za povremeno korištenje zatvorenika za radove, čime dokazuju da je nadležnost nad zatvorima imalo Ministarstvo.

Na sve dokaze Tužilaštvo BiH je uložilo prigovor relevantnosti.

Suđenje se nastavlja 22. aprila.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English