Članak

Počelo suđenje za zločine u Kalinoviku

27. Marta 2014.00:00
Suđenje Marinku i Zoranu Bjelici te Novici Tripkoviću, optuženima za zločine počinjene 1992. na području Kalinovika, počelo je čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Bjelice i Tripković su optuženi da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Prema optužnici, trojica okrivljenih su, naoružani automatskim puškama, 1. augusta 1922. ili približno tog datuma došli u prostorije škole i izdvojili zatvorenike Suada Hasanbegovića, Edina Biču, Seida Kešu i Hašima Hatića.

Te noći su ih, kako se navodi, pretukli, usljed čega je preminuo zatvorenik Kešo, a sutradan su života lišili i ostalu trojicu zatvorenika.

Tijelo Hašima Hatića nikada nije pronađeno, a tijela ostale tri osobe su ekshumirana i identifikovana 2009. godine.

“Tužilaštvo BiH će dokazati da su optuženi počinili radnje iz optužnice, iskazima svjedoka, direktnih i indirektnih učesnika, stražara iz škole”, rekao je tužilac Ćazim Hasanspahić.

Odbrane optuženih svoju će uvodnu riječ iznijeti nakon što Tužilaštvo provede svoje dokaze.

Novica Tripković je kazao da njemu nije nadimak “Vojvoda”, kako stoji u optužnici, već “Tesla”.

Odbrana drugooptuženog Zorana Bjelice je rekla kako je optuženima povrijeđeno pravo na odbranu zbog toga što su optuženi po Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine.

“Da su optuženi po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, možda bi ili priznali krivicu na izjašnjenju ili postigli neki sporazum”, istakao je branilac Milan Romanić.

Prvooptuženi Marinko Bjelica je kazao da je stopostotni invalid te da mu je teško pratiti suđenje.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani 17. aprila.

Džana Brkanić


This post is also available in: English