Članak

Tribunal odbio nove svjedoke protiv Karadžića

26. Marta 2014.00:00
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je prijedlog Tužilaštva za pozivanje 14 dodatnih svjedoka, kojima je željelo osporavati navode Odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića.

This post is also available in: English

Predsjedavajući sudija O-Gon Kwon je u odluci naveo da neće dozvoliti pozivanje dodatnih svjedoka, s obzirom da bi se njihovo svjedočenje bavilo temama kojima se Tužilaštvo trebalo baviti tokom svog dokaznog postupka.

“Iako Tužilaštvo navodi da nisu mogli očekivati neke od primjedbi Odbrane na utvrđene činjenice, Vijeće napominje da je optuženi već prije početka suđenja najavio da će osporavati svaku pojedinu utvrđenu činjenicu. Stoga je Tužilaštvo trebalo očekivati makar neke od primjedbi i trebalo se pozabaviti njima tokom izvođenja svojih dokaza”, navodi se u odluci. 

Haško tužilaštvo predložilo je pozivanje deset svjedoka i uvođenje u spis još četiri pisana iskaza, kako bi pokazalo vjerodostojnost prethodno utvrđenih činjenica koje je Karadžić pokušao osporiti tokom svog dokaznog postupka. 

“Kroz dokaze o dešavanjima u općinama, optuženi je pokušao pokazati da su napadi srpskih snaga na civile ustvari bili sukobi između oružanih snaga i da se ubistva ili nisu desila ili su bila neplanska djela. Optužba će dokazati da ti dokazi Odbrane nisu kredibilni”, navodi se u podnesku Haškog tužilaštva. 

Tužilaštvo je željelo pozvati fotoreportera Rona Haviva, koji bi govorio o dešavanjima u Bijeljini 1992. godine, zatim svjedoke Ramu Hodžića, Šahu Arifovića, Azima Medanovića i Safeta Tačija, koji bi govorili o dešavanjima u Bratuncu i Krajini, te nekoliko zaštićenih svjedoka.

Karadžić se nije protivio prijedlogu Optužbe, ali je rekao da bi i on mogao zatražiti pozivanje novih svjedoka Odbrane.

Sudsko vijeće nedavno je odbilo i zahtjev Tužilaštva za uvođenje dokaza iz nedavno otkrivene masovne grobnice u Tomašici. 

Karadžiću se sudi za genocid počinjen u Srebrenici i u još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Suđenje je počelo 2009., a dokazni postupak Optužbe završen je u maju 2012. godine. Karadžić je svog posljednjeg svjedoka Odbrane pozvao prošlog mjeseca. 

Vijeće Haškog tribunala je ranije najavilo da bi iznošenje završnih riječi na suđenju Karadžiću trebalo započeti krajem septembra ove godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English