Članak

Suzavac u “Bunkeru”

19. Marta 2014.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Branku Vlači za zločine počinjene u Vogošći ispričao je kako je bio zatočen u “Bunkeru”.

This post is also available in: English

Osman Hadžić je kazao da je iz sela Svrake 1992. godine odveden u kasarnu u Semizovcu, nakon čega je hladnjačom sa još nekim muškarcima prevezen do pomoćnih objekata pansiona “Kon-tiki”.

“Izvodili su nas jednog po jednog na ispitivanje”, rekao je Hadžić i dodao da su tu bili Brane Vlačo i svjedok SV-7.

On je kazao da su potom odvedeni u “Bunker”, gdje su zatekli nekoliko zatvorenika, od kojih je jedan bio “na smrt pretučen”.

U “Bunkeru” je, prema iskazu svjedoka, znalo biti i do 40 zatvorenika, a izvjesne Stanka Kneževića, Tomislava Čolakovića, Dragana Draškovića, te Papeta naveo je kao stražare u “Bunkeru”.

Hadžić je rekao da je na dan Kurban-bajrama izvjesni Nele u “Bunker” ubacio suzavac, a da je potom Vlačo otvorio vrata.

“Desetog ili jedanaestog augusta 1992. smo prebačeni u ‘Planjinu kuću’”, kazao je Hadžić i dodao kako je išao na radove, ali da njega nisu tjerali da obavlja teške poslove.

Branko Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Bunker”, “Planjina kuća”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila. Prema optužnici, zarobljenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali.  

Suđenje se nastavlja 26. marta, kada će Odbrana izvesti prvog svjedoka.

Tužilaštvo BiH čeka još uvijek konačan odgovor iz Haaga za saslušanje svjedoka SV-7, koji će ujedno biti drugi i posljednji svjedok Odbrane.
 

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English