Članak

Nenadležni za zatočenički objekat

17. Marta 2014.00:00
Zatočenički objekat u direkciji rudnika u Kaknju nije bio u nadležnosti Općinskog štaba odbrane ovog grada, izjavili su svjedoci Odbrane u nastavku suđenja Jasminu Šehagiću pred Kantonalnim sudom u Zenici.

This post is also available in: English

Svjedok Midhat Hodžić, koji je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost u Općinskom štabu odbrane u Kaknju, rekao je da pritvor nije bio u nadležnosti ovog štaba.

On je kazao kako mu je poznato da je optuženi bio tamo, ali da ne zna ko ga je postavio i šta su mu bile dužnosti.

Odbrana je ovom svjedoku predočila potvrdu o puštanju Stjepana Kalfića iz pritvora, koju je on potpisao.

Hodžić je izjavio da mu nije poznato ko je tog čovjeka priveo i zatvorio. Kako je naveo, Kalfića su doveli na razgovor i on je ustanovio kako nema potrebe da bude zadržan, te je napisao potvrdu o oslobađanju.

Na navode Odbrane kako je Kalfić kao svjedok ispričao da je premlaćivan i da ga je svjedok dva puta ispitivao, Hodžić je kazao da je Kalfića vidio samo jednom, da mu nije poznato da je tučen i kako na njemu nije vidio nikakve povrede.

Prema optužnici, Šehagić je, kao upravnik zatočeničkog objekta koji je bio u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Svjedok Hamdija Šljuka, koji je bio pomoćnik komandanta za pravne poslove u Općinskom štabu odbrane Kakanja, također je izjavio da pritvor nije bio u sastavu Općinskog štaba nego 309. brdske brigade Armije BiH.

Šljuka je kazao da ne zna ko je formirao pritvor, kao ni ko je privodio i ispitivao zarobljenike.

Svjedoku je predočena naredba kojom oficir Općinskog štaba formira centar za pritvor i imenuje Jasmina Šehagića za upravnika. Šljuka nije mogao komentarisati ovaj akt, navodeći da mu je to nepoznato i nelogično, te da misli da Općinski štab nije imao ništa s pritvorom.

On je potvrdio da je jedanput intervenisao za puštanje jednog zatvorenika.

“Pošto me je jedna prijateljica zamolila da pomognem njenom bratu, pozvao sam Jasmina i objasnio mu da je to dobar čovjek i da bi ga trebalo pustiti. On je tražio da se potpišem na to, i ja sam to uradio. Nisam tada razmišljao da li kršim neka pravila, ja njemu nisam mogao narediti. Htio sam da pomognem čestitom čovjeku, a i Jasmin je tako postupio”, ispričao je Šljuka.

Svjedok Ilija Drenić se prisjetio kako je doveden u vojni pritvor, gdje je vidio optuženog i još jednog čovjeka po nadimku Role, koji mu je uzeo podatke.

“Tu sam ostao tri dana, i za to vrijeme me niko nije maltretirao. Vidio sam da je vojna policija dovodila ljude. Neke je dovela i vojska. Nisam vidio da su nekoga tukli niti mi je to neko pričao”, kazao je Drenić.

Suđenje se nastavlja 8. aprila.

Dženana Sivac


This post is also available in: English