Članak

Kondićevo stanje pogoršano

17. Marta 2014.00:00
Zdravstveno stanje optuženog Vinka Kondića, koji zbog Parkinsonove bolesti nije sposoban pratiti sudski proces, pogoršalo se, rekla je vještakinja na statusnoj konferenciji.

This post is also available in: English

“Degeneracija uzrokovana Parkinsonovom bolesti ide dalje. Pacijentu je potrebna njega drugog lica”, kazala je vještakinja Enra Mehmedika-Suljić.

On je dodala kako je primjetan i “kognitivni deficit”, ali da nema halucinacija ili negativnih misli. Također je navela da je došlo do sekundarnog propadanja mišićne mase.

Mehmedika-Suljić je kazala kako Kondić nije vršio kontrolne preglede, te da se njegov ljekar nalazi u Beogradu. Na pitanje Tužilaštva kako pacijent dobija recepte, vještakinja nije mogla dati odgovor.

Tužilaštvo BiH smatra da nisu ispunjeni uslovi za odustajanje od postupka.

“Imamo pravo da sumnjamo. Da li se on uopće liječi, odakle dobija recepte? (…) Predlažemo da se zakaže glavni pretres”, rekla je tužiteljica Džemila Begović.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu, jer smatra da tehnički nije izvodljivo dovesti optuženog u sudnicu.

Tužilaštvo BiH tereti Kondića da je tokom 1992. učestvovao u organiziranju grupe ljudi i podstrekavanju na počinjenje genocida, te zločin protiv čovječnosti i ratni zločin na području općine Ključ.

Kondiću je za ove zločine suđeno sa Markom Adamovićem i Boškom Lukićem, ali je zbog bolesti postupak protiv njega razdvojen u septembru 2010. godine.

Ponovna kontrola Kondićevog zdravstvenog stanja provest će se za šest do devet mjeseci.

Džana Brkanić


This post is also available in: English