Članak

Početak suđenja za zločine u Kalinoviku 3. aprila

14. Marta 2014.00:00
Suđenje Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću, optuženima za zločine počinjene na području Kalinovika, počet će 3. aprila čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji održanoj pred početak suđenja, tužilac Munib Halilović je najavio da će tokom dokaznog postupka saslušati 24 svjedoka i jednog vještaka, te uvesti materijalne dokaze.

“Naša je procjena da ćemo moći saslušavati tri svjedoka po ročištu, mada ne možemo tačno govoriti jer ne znamo koliko će trajati unakrsna ispitivanja. To bi značilo da nam treba osam ročišta za svjedoke i jedno za vještaka”, rekao je Halilović.

Bjelice i Tripković su optuženi da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, u augustu 1992. godine učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Odbrana Zorana Bjelice je navela kako planira salušati 15-ak svjedoka, dok Odbrane ostalih optuženih nisu iznosile svoj plan provođenja dokaza.

Tripković je u julu 2011. pred Sudom BiH osuđen na osam godina zatvora zbog silovanja i ubistva počinjenih 1992. u Foči.

Bjelice se brane sa slobode.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English