Članak

Na tijelima povrede vatrenim oružjem

12. Marta 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Vogošće, vještak sudske medicine iznio je nalaz o identifikaciji više tijela osoba koje se u optužnici protiv Branka Vlače navode kao stradale.

This post is also available in: English

Vještak Hamza Žujo je kazao kako je prilikom obdukcije tijela Enesa Alića konstatovao višestruke prijelome u predjelu potiljka, vratnog pršljena, nadlaktice, potkoljenice te drugih dijelova tijela. Sve su povrede, kako je rekao Žujo, nanesene vatrenim oružjem.

On je iznio nalaz i o identifikaciji tijela Ramiza Handžića, ekshumiranog na pomoćnom stadionu na Koševu u Sarajevu, kao i veći broj tijela drugih osoba, čija se imena navode u optužnici Tužilaštva BiH protiv Branka Vlače, pronađenih na gradskom groblju Vlakovo.

Kod ovih tijela vidljive su povrede nanesene vatrenim oružjem u predjelu glave, ali vještak nije mogao ustanoviti tačan uzrok niti vrijeme smrti.

“Mi smo tada u Vlakovu 1997. identifikaciju vršili klasičnom metodom, jer laboratorija nije postojala. Na osnovu podataka i odjeće koju je opisivala rodbina, vršena je identifikacija”, naveo je Hamza Žujo, dodavši da ova metoda ipak nije najpouzdanija.

Tužilaštvo je u spis uložilo nalaze vještaka Žuje, kao i nekoliko drugih materijalnih dokaza koji se tiču nestanka i smrti lica tretiranih optužnicom.

Branko Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Bunker”, “Planjina kuća”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila. Prema optužnici, zarobljenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali. 

Suđenje se nastavlja 19. marta.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English