Članak

Sljedeće sedmice posljednji svjedok na suđenju Kovačeviću

7. Marta 2014.00:00
Sudsko vijeće na suđenju Zemiru Kovačeviću, koji je optužen za ubistva civila u selu Sijekovac (općina Bosanski Brod), naredne sedmice će saslušati zaštićenog svjedoka M, koji je ranije dao iskaz u korist Optužbe.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok M će kao svjedok Suda BiH biti saslušan u srijedu, 12. marta, nakon čega će biti zakazani termini iznošenja završnih riječi Državnog tužilaštva i Kovačevićeve Odbrane.

U utorak, 11. marta, Tužilaštvo BiH će u sklopu dodatnih dokaza ispitati jednu svjedokinju i uložiti nekoliko materijalnih dokaza na suđenju Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za zločine u Višegradu. Tog dana će Državno tužilaštvo nastaviti i sa ulaganjem materijalnih dokaza na suđenju Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici.

Suđenja Vitomiru Rackoviću, za progon u Višegradu, i Branku Vlači, za zločine u zatočeničkim objektima u Vogošći, nastavit će se novim dokazima Optužbe u srijedu, kada je zakazan i nastavak suđenja Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici. 

Za četvrtak, 13. marta, planirani su nastavci suđenja Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu, Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici te Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu za premlaćivanje zatvorenika na Igmanu.

Istog dana će Državno tužilaštvo nastaviti dokazni postupak na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, za šta su optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember.

U petak, 14. marta, bit će održana i statusna konferencija prije početka suđenja Marinku i Zoranu Bjelici te Novici Tripkoviću, koji su optuženi za ubistva i druge zločine u Kalinoviku. Tog dana, pred sudijama će se pojaviti optuženi za zločine u Zenici Vehid Subotić, te Josip Tolić, kojem se sudi za zločine u Odžaku i Bosanskom Brodu.

Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović, Kahro Vejzović i Osman Gogić, koji su optuženi za zločine počinjene u Kladnju, u sudnici će se pojaviti u petak, kada će biti nastavljeno i suđenje Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine u Sarajevu. 

Naredne sedmice će biti nastavljena i obnovljena suđenja Draženu Mikuliću, za zločine u Dretelju, te Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine počinjene u Bosanskoj krajini.

Denis Džidić


This post is also available in: English