Članak

Uloženi novi dokazi protiv Vlače

5. Marta 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Vogošće, Državno tužilaštvo uložilo je oko 60 novih materijalnih dokaza, od kojih Odbrana osporava oko 20.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je kao dokaz uložilo dokument Prve lake motorizovane brigade od 26. augusta 1992. o izuzimanju deset zatvorenika iz zatvora Vogošća zbog radova na Žuči.

Odbrana je uložila prigovor na autentičnost ovog dokaza, kao i na dokument o 25 radnika koji su bili podređeni optuženom Branku Vlači.

Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Bunker”, “Planjina kuća”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila. Prema optužnici, zarobljenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali. 

Među četrdesetak nespornih dokaza su spiskovi zatvorenika i bilteni uprave zatvora Vogošća iz oktobra 1992., kao i fotodokumentacija “Planjine kuće”, “Nakine garaže”, pansiona “Kon-tiki” te logora “Bunker”.

Kao nesporni uloženi su i dokumenti Ministarstva odbrane, te komande Vogošćanske brigade, kao i akti o puštanju i pritvaranju pojedinih lica, te ranjavanju i pogibiji zatvorenika tokom odvođenja na radove.

Suđenje se nastavlja 12. marta.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English