Članak

Tužilaštvo predložilo nove dokaze protiv Karadžića

5. Marta 2014.00:00
Haško tužilaštvo zatražilo je da na suđenju Radovanu Karadžiću prezentuje dokaze iz masovne grobnice Tomašica, kao i da dodatnim svjedocima ospori dokaze Odbrane.

This post is also available in: English

U podnesku Sudskom vijeću, tužioci su zatražili da im se dozvoli pozivanje pet svjedoka i uvođenje u sudski spis izvještaja Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koji se tiču ostataka pronađenih u grobnici Tomašici, u blizini Prijedora.

“Ti novi dokazi su vrlo značajni i relevantni za optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu kroz ubistva, istrebljenje i progon nesrpskog stanovništva. Dokazi pokazuju planski, sistemski i široko rasprostranjeni karakter ubistva u Prijedoru”, navodi se u podnesku.

Haško tužilaštvo, ukoliko se odobri zahtjev, planira pozvati kao svjedoke člana Instituta za nestale osobe BiH Amora Mašovića, Iana Hansona i Thomasa Parsonsa iz ICMP-a, kao i dva forenzička patologa.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), sudi se za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, uključujući Prijedor. On se tereti i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Karadžiću je počelo 2009., a dokazni postupak Optužbe završen je u maju 2012. godine. Karadžić je svog posljednjeg svjedoka Odbrane pozvao prošlog mjeseca.

Haško tužilaštvo je predložilo i pozivanje deset svjedoka i uvođenje u spis još četiri pisana iskaza, kojima će pokušati osporiti dokaze Odbrane.

“Optužba planira pozvati deset svjedoka uživo koji bi osporili navode Odbrane o utvrđenim činjenicama u pet općina. Kroz dokaze o dešavanjima u općinama, optuženi je pokušao pokazati da su napadi srpskih snaga na civile ustvari bili sukobi između oružanih snaga i da se ubistva ili nisu desila ili bila neplanska djela. Optužba će dokazati da ti dokazi Odbrane nisu kredibilni”, navodi se u podnesku.

Haško tužilaštvo planira pozvati fotoreportera Rona Haviva, koji će govoriti o dešavanjima u Bijeljini 1992. godine, zatim svjedoke Ramu Hodžića i Šahu Arifovića, koji će opisati dešavanja u Bratuncu iste godine, Azima Medanovića i Safeta Tačija, koji će govoriti o dešavanjima u Krajini, te nekoliko zaštićenih svjedoka.

Sudsko vijeće će donijeti odluku o prijedlozima Optužbe naknadno.

Denis Džidić


This post is also available in: English