Članak

Redovi leševa

5. Marta 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je u julu 1995. godine zatekao redove leševa na brani u blizini sela Petkovci (općina Zvornik).

This post is also available in: English

“Potrbuške su ležali. Jedan do drugog su bili. Bilo je više redova”, kazao je svjedok kojem je dodijeljen pseudonim SM-109.

On nije mogao precizirati tačan broj leševa koji su bili pored iskopane jame čije su dimenzije, kako je procijenio, bile oko deset metara dužine, šest širine i dva dubine. Na brani, kako je dodao, zatekao je i nekoliko nepoznatih vojnika, kao i građevinsku mašinu.

Zaštićeni svjedok SM-109 dao je iskaz na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za zločine na brani kod Petkovaca, gdje je sredinom jula pogubljeno oko 1.000 zarobljenika iz Srebrenice.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) sa sjedištem u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

Svjedok je pojasnio da je iz komande Zvorničke brigade VRS-a sa građevinskom mašinom upućen na branu. Pošto nije znao put do brane, kako je rekao, zaputio se u Petkovce, gdje je vidio dvojicu vojnika koji su mu pojasnili kojim putem treba voziti.

Tužilac Predrag Tomić je kazao da je u svjedokovoj ranijoj izjavi navedeno da mu je oficir u komandi Zvorničke brigade kazao da se javi u Petkovce prije odlaska na branu, kao i da je na vratima komande bataljona u Petkovcima sreo dvojicu vojnika koji su mu pokazali put.

Svjedok je rekao da nije siguran da li je to bila komanda. On je također naveo da optuženog Stanišića, nakon što mu je pokazan u sudnici, nije vidio u komandi Zvorničke brigadi, Petkovcima, kao ni na brani.

“Tog čovjeka ja ne poznajem”, dodao je on.

Pošto je građevinska mašina kojom je upravljao, kako je kazao, bila u kvaru, odnosno njome nije mogao obavljati poslove, svjedok je dao gorivo čovjeku koji je upravljao mašinom koja je bila na brani. Nakon pola sata, kako je dodao, napustio je branu.

Zbog razlika u svjedočenju, tužilac će svjedoku u nastavku suđenju zakazanom za 12. mart predočiti videozapis ranije izjave. Na suđenju je rečeno da je svjedok iskaz dao u postupku protiv Milorada Trbića, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na 30 godina zatvora zbog genocida počinjenog u Srebrenici.

Amer Jahić


This post is also available in: English