Članak

Doprinio ubistvima civila

26. Februara 2014.00:00
Drugog dana iznošenja završnih riječi, Tužilaštvo BiH je istaklo da je Milun Kornjača naredbom da se civili iz sela Brdo (općina Čajniče) odvedu na Mostinu i zatvore u metalni kontejner doprinio njihovim ubistvima.

This post is also available in: English

“Svojom usmenom naredbom da se zatvorenici odvedu na Mostinu i zatvore u kontejner doprinio je djelu ubistva, neovisno ko ih je ubio. (…) Ako nije već sam učinio, onda je na odlučujući način doprinio ubistvu zatočenih lica”, kazao je tužilac Dževad Muratbegović.

On je naglasio da se ubistvo ljudi iz mjesta Brdo desilo 15 dana nakon ubistava u Lovačkom domu, također na Mostini, koja je izvršio Veljo Tadić, pripadnik jedinice Plavi orlovi, čiji je komandir bio optuženi Kornjača.

Tužilac je posebno ukazao da je Kornjača svjedočeći u svoju korist rekao: “Što se tiče moje jedinice, niko nije samovoljno postupao.”

Kornjači se, kao bivšem komandiru jedinice “Plavi orlovi”, sudi za zločine počinjene u Čajniču u aprilu i maju 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Kornjaču za progon, premlaćivanje i mučenje Bošnjaka, nezakonito zatvaranje i ubistva 11 civila iz naselja Brdo, te što nije poduzeo mjere da izvršilac ubistva 27 civila u Lovačkom domu na Mostini bude kažnjen.

“Smatramo da je znao da je njegov vojnik Veljo Tadić počinio ubistva u Lovačkom domu na Mostini. (…) Nakon što je saznao za ubistva, on je trebao u skladu sa propisima i pravilima Vojske Republike Srpske (VRS) da preduzme mjere da se kazni počinilac”, rekao je Muratbegović.

On je istakao da je Kornjača imao namjeru da učestvuje u prisilnom progonu nesrpskog stanovništva sa područja Čajniča.

“U metalni kontejner i Lovački dom na Mostini bila su zatvorena samo lica nesrpske nacionalnosti. Ni jednim postupkom nije pokazao neslaganje sa zatvaranjem, već naprotiv”, kazao je Muratbegović.

Tužilac je naveo da su otežavajuće okolnosti kod optuženog broj ubijenih, premlaćenih, te što je većinu oštećenih dobro poznavao, dok je među olakšavajućim to što je porodičan čovjek, nije osuđivan i smanjeno uračunljiv.    

Iako je optuženi rekao da ne želi da iznosi završnu riječ, njegova braniteljica Milana Borovčanin-Bulić je istakla da je to njena dužnost, s čim se složilo i Sudsko vijeće. Odbrana će završnu riječ iznijeti 26. marta.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English