Članak

Zatraženo produženje pritvora Mariću

25. Februara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora Nikoli Mariću, optuženom za zločine počinjene u Prozoru, zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i saučesnike, dok se Odbrana usprotivila ovom prijedlogu.

This post is also available in: English

“U momentu hapšenja optuženi je pružao otpor, želio je da pobjegne kroz prozor i samo brzom akcijom pripadnika Državne agencije za istage i zaštitu (SIPA) to je spriječeno”, kazala je tužiteljica Sanja Jukić. 

Ona je istaknula da je Marić živio kod porodice u Hrvatskoj i bio je upoznat da se vodi istraga protiv njega. 

“Ukoliko pritvor ne bude produžen, on bi mogao otići gdje je i bio kada je potjernica za njim raspisana”, rekla je Jukić, koja je dodala da Marić nema državljanstvo Hrvatske, ali da ga to ne bi spriječilo da napusti BiH.

Tužiteljica je kazala da Marić, ukoliko bude na slobodi, vrlo lako može stupiti u kontakt sa svjedocima i saučesnicima i vršiti uticaj na njih, te dodala da je jedan zaštićeni svjedok dobio i prijetnje.

Irena Pehar, braniteljica optuženog Marića, usprotivila se produženju pritvora, rekavši da ne postoji razumna sumnja da je njen branjenik počinio djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

“Iskazi saslušanih svjedoka su iskonstruisani i kontradiktorni”, istakla je Pehar. 

Ona je dodala da nisu opravdani ni razlozi realne opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i eventualne saučesnike, te je zatražila da se pritvor zamijeni mjerama zabrane – napuštanja boravišta i kontaktiranja sa određenim osobama. 

“Tačno je da je boravio u Dubrovniku kod sestre, ali ne da bi izbjegao od organa gonjenja BiH, već da osigura sredstva za ishranu sedmero maloljetne djece. (…) Razlozi zbog kojih se nije odazivao Tužilaštvu nemaju veze s njim”, kazala je Pehar. 

Marić se tereti da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od novembra 1992. do oktobra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva, vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Marić je uhapšen u septembru prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru

Albina Sorguč


This post is also available in: English