Članak

Kopanje grobnica u Podrinju

25. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su učestvovali u kopanju i zatrpavanju grobnica.

This post is also available in: English

Cvjetin Ristanović je kazao kako je, kao pripadnik Inžinjerske čete Zvorničke brigade, 14. jula 1995. od načelnika Dragana Jokića dobio zadatak da preveze rovokopač do mjesta Orahovac.

“Tu je bilo vojske. Zaustavili su nas i rekli da istovarimo mašinu. Rečeno mi je da treba da kopam na obilježenom mjestu na livadi”, ispričao je Ristanović i dodao kako mu je nakon izvjesnog vremena jedan vojnik kazao da izađe iz mašine i okrene se leđima.

Ristanović je rekao da je potom došao kamion i da se čula pucnjava. Potom je, kako je ispričao, vidio mrtva tijela.

“Nastavio sam sa kopanjem, a ovo se prekidanje ponovilo nekoliko puta”, izjavio je svjedok.

Po naređenju komandira, sutradan je ponovo kopao rupu u blizini Orahovca, a 17. jula dobio je naredbu da ide na Branjevo. 

“Tu je bio i utovarač. (…) Vidio sam ljude u radnim odijelima i mrtva tijela, čiji broj ne znam”, prisjetio se Ristanović.

Drugi svjedok na ovom ročištu, C-4 je ispričao kako je u četiri navrata kopao jame na brani u Petkovcima, u mjestu Kozluk iza fabrike “Vitinka”, te na Branjevu.

C-4 je kazao kako je na brani u Petkovcima vido oko 30 leševa, te da je naknadno traktorom dovezeno još mrtvih ljudi. Prvi dan je kopao jamu u Petkovcima, a naredni ju je zakopavao. 

“Bilo je vruće. Nisi mogao živjeti od muha i neugodnog mirisa”, izjavio je C-4. 

Na Branjevu je, kako je rekao, također  vidio “gomilu” tijela, te kamion koji je istovarao tijela u jamu koju je iskopao zajedno sa rovokopačem. Tu je vidio ljude u radnim odijelima, koji su “utovarali” u jamu.

Ristanović i svjedok C-4 su kazali kako optuženog Aleksandra Cvetkovića nisu vidjeli na spominjanim lokacijama.

Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića, nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u ubistvima najmanje 900 Srebreničana koja su počinjena na poljoprivrednom dobru Branjevo 16. jula 1995. godine.

Na ovom ročištu svjedočio je i zaštićeni svjedok C-3, a sadržaj njegovog iskaza zabranjeno je iznositi u javnost.

Suđenje se nastavlja 4. marta.

Džana Brkanić


This post is also available in: English