Članak

Objavljena mapa procesuiranih ratnih zločina

24. Februara 2014.00:00
U cilju promoviranja transparentnog rada i povećanja povjerenja javnosti u pravosuđe, misija OSCE-a je objavila interaktivnu mapu sa predmetima ratnih zločina koji su procesuirani u BiH.

This post is also available in: English

Mapa procesuiranih ratnih zločina sadrži informacije o predmetima koji su pravosnažno završeni od 2003. godine.

Prema riječima šefa misije OSCE-a u BiH Fletchera Burtona, objavljivanje ovih informacija dovest će do promocije “ideala pravde i pomirenja među narodima u BiH”.

“Procesuiranje predmeta ratnih zločina je ključni preduslov za pomirenje. Za pomirenje nam treba transparentnost i otvorenost pravosuđa, što će razviti shvatanje i povjerenje javnosti. Građani će konačno imati sve informacije na jednom mjestu”, rekao je Burton.

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, kazala je da će objavljivanje podataka o okončanim predmetima dovesti do većeg razumijevanja javnosti o tome šta rade sudovi, te smanjiti manipulacije u medijima.

“Ovakvo pravilno informisanje će smanjiti manipuliranje istinom, te onemogućiti da se predstavlja kako se za ratne zločine procesuiraju samo pripadnici jednog naroda”, rekla je Kreso.

Ona je dodala da je Sud BiH napravio sveobuhvatnu bazu podataka o svim predmetima ratnih zločina implementacijom Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

“Ta evidencija doprinosi promociji efikasnosti, jer kroz nju vodimo računa o tome koji će predmeti biti proslijeđeni dalje entitetskim sudovima, a koji će biti zadržani na nivou Suda BiH”, kazala je predsjednica Suda BiH.

Strategija – koja je usvojena koncem 2008. godine – predviđa da se najsloženiji predmeti okončaju u roku od sedam godina na državnom nivou, a svi ostali u roku od 15 godina.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milorad Novković izrazio je uvjerenje da će mapa okončanih predmeta biti od koristi “građanima i stručnjacima”, te da će ubrzati rad na implementaciji Državne strategije.

“Procesuiranje ovih predmeta nije lak posao. Državna strategija se primijenjuje i mi ulažemo maksimalne napore da ispunimo rokove. Napravljeni su pomaci, ali trebaju nam dodatni napori da ispunimo rokove – ili, ako to nije moguće, makar približno ispoštujemo taj document”, rekao je on.

Promociji je prisustvovao veliki broj predstavnika nevladinih organizacija i medija.

Mapa se nalazi na stranici  www.warcrimesmap.oscebih.org, a pravosnažno okončane predmete moguće je pretraživati po mjestu zločina ili suda koji je proceusirao predmet.

Denis Džidić


This post is also available in: English