Članak

Maca – osoba koja se ne zaboravlja

21. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Konjicu, svjedok Državnog tužilaštva je u sudnici prepoznao optuženog Ibru Macića, kazavši kako ga je on maltretirao tokom zatočeništva.

This post is also available in: English

Igor Dragić je ispričao kako je iz sela Vrci odveden u logor “Musala” u Konjicu sredinom juna 1993., kada je imao 18 godina. Prije zarobljavanja, kako je rekao, Dragić je teško ranjen u obje noge.
“Izveo me ‘Maca’ da ribam mrlju od auto-ulja. Naredio je da to radim rukama i pijeskom. U jednom trenu mi je nogom ili čizmom stao na ruku i smijao se”, prisjetio se Dragić, dodavši kako je i prije znao da se taj stražar zove Maca, jer je tako čuo od drugih zatvorenika.
Svjedok Dragić je prepoznao optuženog Macića u sudnici, kazavši da je to osoba koja se pamti i da je u logoru “Musala” imao “pogled koji ledi” i tetovažu na desnoj podlaktici. On je dodao da je inače, sa još trojicom zatvorenika, gotovo svakodnevno izvođen da čisti krug logora.
“Jednom me, dok sam ribao krug, pozvao ‘Maca’ u kontejner gdje je stizala hrana za logoraše. Naredio je da ribam, pa me snažno dva puta udario u prsa nogom. Vrištao je i onda me udario nečim u leđa”, ispričao je Dragić.
On je rekao kako je u “Musali” proveo pet mjeseci, te da je “Maca” napustio logor nakon tri-četiri mjeseca.
Ibri Maciću je na teret stavljeno učešće u mučenjima i seksualnim zlostavljanjima zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu od aprila do oktobra 1993. godine.
Svjedočeći o okolnostima u logoru “Musala”, svjedoci Bersoni Pandža i Bruno Boras su ispričali kako su od drugih zatvorenika saznali ko je stražar Maca.
“Jedne prilike u njegovoj smjeni oko ponoći me prozvao i kazao da odem u hol nešto pomesti. Tamo su me sačekali neki stražari, vojska, i pretukli me”, ispričao je Bersoni i rekao kako nije vidio da li ga je tukao i Maca.
Kada se vratio u salu, kako je kazao, Maca ga je upitao: “Jesi li pomeo?” Svjedok je rekao da je potvrdno odgovorio Maci, koji mu je kazao da može na spavanje.
Svjedok Boras je rekao da je čuo da je Ibro Macić tukao zatvorenike, ali da njemu lično nije ništa loše učinio.
Suđenje se nastavlja 28. februara, kada je planirano saslušanje medicinskog vještaka i dva nova svjedoka Državnog tužilaštva.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English