Članak

Tužilaštvo BiH odustalo od prosljeđivanja predmeta Srbiji

14. Februara 2014.00:00
Državno tužilaštvo povuklo je prijedlog za ustupanje Srbiji dvaju predmeta za ratne zločine u Srebrenici.

This post is also available in: English

Iz Suda BiH saopćili su kako su “odbacili prijedlog Tužilaštva BiH za ustupanje krivičnog gonjenja Republici Srbiji” optuženih Nedeljka Milidragovića i Alekse Golijanina, te Milisava Gavrića, jer je Tužilaštvo ovaj prijedlog povuklo.

Međutim, u Tužilaštvu BiH nisu željeli kazati zašto su povukli prijedloge o ustupanju predmeta, dok u srbijanskom tužilaštvu i ne znaju za ovu odluku.

“Nemamo komentar”, kratko je rekao Boris Grubešić, glasnovornik Tužilaštva BiH.

Ova dva predmeta Tužilaštvo BiH trebalo je ustupiti pravosudnim organima Srbije na osnovu Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca ratnih zločina. Protokol je potpisan početkom 2013. godine kako bi se počinioci koji imaju dvojno državljanstvo onemogućili da izbjegnu krivično gonjenje.

U septembru 2013. godine tužilaštva BiH i Srbije dogovorila su da će se Milidragoviću i Golijanu suditi u Srbiji, što su bila prva dva predmeta u okviru ove planirane saradnje.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Milidragović, kao komandir voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, i Golijanin, kao zamjenik komandira voda u Centru, u periodu od 10. do 19. jula 1995. počinili su genocid na području Srebrenice.

Milidragović je, prema optužnici, za vrijeme pretresa na širem području Potočara, ubio muškarca bošnjačke nacionalnosti koji je bio invalid, te izdvojio grupu od 15 do 20 muškaraca i na obližnjoj poljani ih ubio.

Tužilaštvo BiH smatra da je on naredio i likvidaciju oko 100 zarobljenika u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici. Golijanin je, prema optužnici, učestvovao u zarobljavanju više hiljada Bošnjaka.

Prošle godine najavljeno je i da će predemet protiv Gavrića biti ustupljen Srbiji. 

Gavrić je optužen da je, kao zamjenik komandira policijske stanice Srebrenica, “počinio, poticao, pomagao i podržavao” činjenje zločina na području ove općine u julu 1995. godine. Gavrić se tereti i za prisilni transport hiljada civila Bošnjaka iz Srebrenice, te odvajanje muškaraca kojima se od tada gubi svaki trag.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English