Članak

Grupe van kontrole

13. Februara 2014.00:00
Svjedok Odbrane Radovana Karadžića Slobodan Jurišić izjavio je da su masovne zločine nad Muslimanima i Hrvatima u opštini Ključ 1992. počinili pojedinci i grupe van kontrole.

This post is also available in: English

Jurišić, koji je bio načelnik opštinskog štaba za opštenarodnu odbranu, okrivio je “muslimansku Teritorijalnu odbranu” za izazivanje sukoba u ključkoj opštini s proljeća 1992. godine.

U nekoliko zasjeda, po svjedoku, ubijeno je desetak srpskih vojnika i policajaca.

Srpske snage uzvratile su, po Jurišiću, akcijom razoružavanja paravojnih snaga, čišćenja terena i uspostavljanja bezbjednosnog sistema.

Prema njegovom iskazu, tokom ove operacije, pojedinci i grupe koji nisu bili pod kontrolom vojske ili policije, iskoristili su priliku da pljačkaju i pale kuće i druge objekte.

“Povremeno su činili ubistva, kao u osnovnoj školi u selu Velagići”, izjavio je svjedok.

Jurišić je tvrdio da su, odmah poslije zločina, počinioci identifikovani, uhapšeni i predati Tužilaštvu u Banjaluci.

Prema optužnici, u školi u Velagićima 1. juna 1992. srpske snage ubile su 77 muslimanskih muškaraca.

Karadžića, tadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, optužnica tereti za progon nesrpskog stanovništva širom BiH. Ključ je jedna od sedam opština u kojoj je taj progon imao razmjere genocida.

Opštinski krizni štab je, po riječima Jurišića, naredio zaštitu svih mještana i njihove imovine, bez obzira na nacionalnost.

Na pitanje tužiteljke Caroline Edgerton da li se u BiH trenutno vodi istraga protiv njega zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u Ključu, uključujući progon 16.000 Muslimana i masovna ubistva u Velagićima i selu Prhovo, Jurišić je potvrdno odgovorio.

Tužiteljku Edgerton interesovalo je da li je tačno da je svjedok istražiteljima u BiH potvrdio da je djelovanje srpske TO do 27. maja 1995. godine, kada su srpske snage krenule u operaciju razoružavanja muslimanskih paravojski, bilo u skladu sa nalozima viših instanci Srpske republike BiH.

Jurišić je odgovorio da je u “to vrijeme sve što je urađeno, urađeno po naredbama viših komandi”.

Karadžiću, koji je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a, suđenje se nastavlja sutra, 14. februara.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English