Članak

Stanišić krivi vojsku za Korićanske stijene

5. Februara 2014.00:00
Ratni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić kazao je na suđenju Radovanu Karadžiću da među počiniocima masakra na Korićanskim stijenama u ljeto 1992. godine nije bilo “aktivnih” pripadnika policije.

This post is also available in: English

Stanišić je trećeg dana svjedočenja rekao da su ubistvo preko 150 Bošnjaka na planini Vlašić 21. avgusta 1992. počinili pripadnici Interventnog voda vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS).

Potvrđujući da je za taj zločin saznao “poslije dva ili tri dana”, Stanišić je kazao da je policija uradila sve što je u tom trenutku mogla – sprovela uviđaj i obezbijedila preživjele svjedoke – sugerišući da su za nastavak istrage bili zaduženi istražni sudija i tužilac.

Haški tribunal je prošle godine Stanišića nepravosnažno osudio na 22 godine zatvora zbog progona i drugih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom, uključujući i masakr na Vlašiću.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant VRS-a, optužen je za progon Muslimana i Bošnjaka širom BiH, a Prijedor je jedna od sedam opština u kojima je taj progon imao razmjere genocida. Njemu se sudi i za genocid u Srebrenici, zločine u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Odgovarajući na pitanja tužilaca, Stanišić je, uprkos predočenim dokumentima, negirao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) naoružavalo paravojne formacije, poput “Žutih osa”, koje su počinile zločine nad bošnjačkim stanovništvom u istočnoj Bosni, a naročito u Zvorniku.

On je kazao da su pripadnici te paravojske, ne samo činili zločine nad nesrbima, nego i maltretirali srpske zvaničnike i ministre u gradu, sve dok ih u avgustu 1992. nisu pohapsile specijalne jedinice policije. Svjedok je potvrdio da je za nedjela “Žutih osa” u Zvorniku, prvi put čuo u junu te godine i rekao da je potom dva mjeseca pripremao akciju protiv njih.

Poslije Stanišića, Karadžić je pred sudije izveo svjedoka Mihajla Orlovića, koji je 1992. bio novinar radija u Sanskom Mostu. Orlović je izjavio da su sukobe u proljeće 1992. izazvali “muslimanski ekstremisti” koji nisu predali ilegalno oružje.  

Po Orlovićevoj izjavi, “mnogi građani koji su voljeli mir zatim su potražili utočište u školama i sportskim salama”. Dok se srpska vlast, uspostavljena u maju, konsolidovala, “pojedinci i kriminalne grupe su iskoristili haos radi sticanja koristi”, rekao je on.

Svjedok je kazao da su “mnogi građani svih nacionalnosti napustili grad zbog ratne bijede”, a srpske snage su ih ispratile zbog sigurnog prolaza. Imovinu su “mogli da zadrže ili razmijene”. U “napuštene kuće”, vlasti su smjestile srpske izbjeglice iz drugih krajeva BiH, posvjedočio je Orlović.

Svjedoka Orlovića unakrsno će ispitivati tužioci u četvrtak, 6. februara.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English