Članak

Ekstremisti krivi za sukob u Ključu

29. Januara 2014.00:00
Svjedok Odbrane Radovana Karadžića kazao je pred Haškim tribunalom da su “muslimanski ekstremisti” krivi za sukob u Ključu 1992. godine.

This post is also available in: English

Jovan Kevac rekao je da su sukobe u Ključu izazvali “muslimanski ekstremisti” koji su “krenuli u rat protiv Srba” ubijajući u proljeće 1992. godine šest vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA). 

Poslije uspostavljanja srpske vlasti, kako je kazao Kevac, mnogi Bošnjaci ostali su da žive u Ključu, dok su ostali prethodno otišli zbog “haosa”.

Vlasti i Srpska demokratska stranka (SDS) “nikada nisu naredile etničko čišćenje” Bošnjaka, rekao je Kevac, a “svi koji nisu učestvovali u borbama mogli su da ostanu”.

On je dodao da je veliki broj Bošnjaka 10. jula 1992. godine ubijen u ključkom selu Biljani, ali je ustvrdio da su taj “mučki zločin počinili pojedinci i grupe koji su bili izvan kontrole”. Izjavio je i da su počinioci bili odmah uhapšeni.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljka Caroline Edgerton tvrdila je da su zločin u Biljanima počinili pripadnici bataljona Vojske Republike Srpske (VRS) pod komandom Kevca i da je svjedok prešutio da je bio zapovjednik te jedinice da bi izbjegao odgovornost.

“Ne, to nije tačno”, odgovorio je Kevac. Nakon što mu je tužiteljka Edgerton predočila dokument VRS-a po kojem je on bio na čelu operacije “čišćenja” u Biljanima, tokom koje je ubijeno “više od 100 muslimanskih muškaraca”, Kevac je i to negirao. Dokaze Tužilaštva nazvao je “insinuacijama koje ne prihvata”.

Tužiteljka Edgerton skrenula je pažnju svjedoku da je njemu potčinjeni Marko Samardžija osuđen pred Sudom BiH na sedam godina zatvora zbog zločina u Biljanima. Kevac je uzvratio da je Samardžija predvodio “četu u formiranju”, sugerišući da nije bio pod njegovom komandom iako su bili u kontaktu tokom operacije u Biljanima.  

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid počinjen 1992. godine u sedam opština u BiH, od kojih je jedna Ključ. Njemu se sudi i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prema optužnici protiv Karadžića, srpske snage su u Biljanima ubile “najmanje 144 osobe”. 

Na ovom ročištu u Karadžićevu odbranu svjedočio je i banjalučki ekonomista Dušan Jakšić, koji je izjavio da je formiranje Autonomne regije Krajina bilo zasnovano na ekonomskim razlozima zbog “koncentracije sredstava u Sarajevu”. Posvjedočio je i da Karadžić i SDS nisu imali veze s tim. 

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u četvrtak, 30. januara.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English