Članak

Mladić odbio odgovarati na pitanja Karadžića

28. Januara 2014.00:00
Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić odbio je pred Tribunalom u Haagu da kao svjedok odgovara na pitanja optuženog Radovana Karadžića, koji mu je tokom rata u BiH bio vrhovni komandant.

This post is also available in: English

Na početku zasjedanja, Mladić je Tribunal nazvao “sudom NATO-a, satanskim sudom koji sudi Srbima zato što su branili svoj narod”.

“Ja ovaj Haški sud ne podnosim i ne priznajem i ne mogu da svjedočim ni da se zaklinjem, jer vi vršite pritisak i na mene i na moj narod”, kazao je Mladić. 

Karadžiću i Mladiću u odvojenim procesima sudi se za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje za taoce “plavih šljemova” UN-a. 

Na šest pitanja koje mu je Karadžić postavio, Mladić je dao isti odgovor: 

“Gospodine predsjedniče, ja ne mogu i ne želim da svjedočim zbog svog zdravstvenog stanja. Prema savjetu advokata, izjavljujem da zadržavam pravo da ne svjedočim i odbijam da svjedočim zbog mogućnosti da ugrozim zdravlje i svoja prava kao optuženog.” 

Karadžićeva pitanja su glasila: “Da li ste me ikad informisali, usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti strijeljani, da se strijeljaju ili da su strijeljani?”, “Da li smo imali bilo kakav sporazum da građane Sarajeva valja podvrgnuti granatiranju i snajperisanju?”, “Šta su bili razlozi za granatiranje i snajperisanje Sarajeva?”, “Da li ste me o tome informisali?” i “Da li smo mi imali bilo kakav dogovor da protjeramo Muslimane i Hrvate sa teritorija pod srpskom kontrolom?”.

Raspravno vijeće odlučilo je da Mladića ne obavezuje da odgovara na ta pitanja iako je imalo tu mogućnost. 

Sudije su protumačile da je Mladić iskoristio pravo da ne odgovara na pitanja kako ne bi okrivio samog sebe.

Mladić je zahtijevao da, umjesto odgovora, pročita svoju izjavu na sedam stranica koju je, kako je rekao, noćas napisao, ali mu Raspravno vijeće to nije dozvolilo.

General je na to uzvratio da mu je sud “zabranio da govori”. 

“Potvrđujete moju tezu da Haški tribunal nije sud, nego je satanski sud… Vama gode samo vaše istine i NATO laži.”

Dok su ga stražari izvodili iz sudnice, Mladić je, prolazeći pored Karadžića, rekao: “Radovane, hvala ti mnogo i izvini, ne daju idioti… Brane NATO, idioti, NATO bombe i osiromašeni uranijum.”

Tokom rasprave, Mladić je kazao i da on i Karadžić “ne brane sebe… mi branimo narod”. 

Napomenuo je i da “uvažava predsjednika RS Radovana Karadžića i njegove napore za spas našeg naroda”. 

Karadžić je preko svog pravnog savjetnika Petera Robinsona poručio da se ne bori samo za sebe, već i za “nastavak postojanja RS”. 

Udaljeni oko sedam metara jedan od drugog, Karadžić, u tamnom odijelu sa crvenom kravatom, i Mladić, obučen u sivo odijelo, ophodili su se međusobno s poštovanjem, oslovljavajući se sa “gospodine generale” i “gospodine predsjedniče”.

U prvom dijelu zasjedanja, Mladić je odbijao da pročita svečanu izjavu da će govoriti istinu, a zatim je to učinio nakon što ga je predsjedavajući sudija O-Gon Kwon upozorio da će, ako odbije, biti optužen za nepoštovanje suda. 

Tvrdeći da Vijeće na njega vrši pritisak bez razloga, Mladić je rekao da se “ne plaši nikoga do Boga” i da mu je “čista savjest po svim pitanjima”.

Mladić je zatim kazao da će svjedočiti i dodao: “Molim da mi obezbjeđenje donese zube iz ćelije da bih mogao da govorim.”

Nakon što mu je, tokom pauze, iz pritvora donijeta zubna proteza, Mladić je odbio da odgovori na Karadžićeva pitanja.

Na početku zasjedanja, Mladićev branilac Branko Lukić ponovio je da Mladić iz medicinskih razloga nije u stanju da svjedoči, zato što “ne može da napravi razliku između fikcije i istine”, što je posljedica moždanih udara koje je preživio. 

Lukić je upozorio i da Vijeće, primoravanjem Mladića da svjedoči, krši njegova osnovna ljudska prava i pravo da se ne samooptužuje.

“Da je sposoban, Mladić bi svjedočio na svom suđenju. Primoravanje na svjedočenje na suđenju Karadžiću je poništavanje njegovog prava da ostane nijem. Tribunal time krši njegova osnovna ljudska prava”, upozorio je branilac Lukić.

Vijeće je te prigovore odbacilo.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u srijedu, 29. januara.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English