Članak

Počelo obnovljeno suđenje Draženu Mikuliću

27. Januara 2014.00:00
Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH počelo je obnovljeno suđenje Draženu Mikuliću, koji se tereti za zločine u logoru Dretelj (općina Čapljina) počinjene u ljeto 1993. godine.

This post is also available in: English

U uvodnoj riječi, tužiteljica Remzija Smailagić je predložila da se, pored reprodukcije dokaza koji su izvedeni pred prvostepenim vijećem, sasluša i šest novih svjedoka, kao i izvede devet novih materijalnih dokaza.

“Novi svjedoci će potvrditi identitet optuženog. A tri svjedoka će opisati na koji način je oštećeni Enver Grebović izveden i premlaćen, te ko je i kako je to uradio”, kazala je tužiteljica.

Branilac Davor Martinović se usprotivio izvođenju novih dokaza, smatravši da je tužiteljica te svjedoke trebala ispitati pred prvostepenim vijećem.

Apelaciono vijeće će o novim dokazima odlučiti naknadno.

Mikulić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tako što je nečovječno postupao i učestvovao u premlaćivanju u logoru Dretelj.

Kako se navodi u optužnici, Mikulić je u julu 1993. godine, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, fizički zlostavljao Envera Grebovića, nakon čega mu je iz usta, nosa i glave tekla krv. Optuženi je Grebovića posjekao flašom po tijelu, rekavši “napit ću se balijske krvi”.

Mikuliću je također stavljeno na teret da je u periodu od jula do avgusta 1993. izveo tri osobe iz samice, a onda naredio redarima da ih tuku, što su oni i učinili.

Mikulić je prvostepenom presudom u septembru 2012. proglašen krivim da je krajem jula 1993. učestvovao u premlaćivanju Grebovića, te da je naredio redarima u Dretelju da pretuku trojicu logoraša koji su bili poredani uz žičanu ogradu, te je osuđen na šest godina zatvora.

U decembru prošle godine ta presuda je ukinuta i naloženo je održavanje obnovljenog suđenja.

Obnovljeno suđenje se nastavlja 3. februara.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English