Članak

“Plavi orlovi” bez odrednice “paravojna jedinica”

22. Januara 2014.00:00
Na suđenju Milunu Kornjači za zločine počinjene u aprilu i maju 1992. godine u Čajniču, saslušanjem dodatnog svjedoka završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Dodatni svjedok Behrudin Forto potvrdio je da je 1996. godine, kao uposlenik Centra službi bezbjednosti (CSB) u Goraždu, zajedno sa kolegom Omerom Taraninom uzimao izjavu od Mehmeda Trge. 

“Svjedok je govorio šta je doživio i preživio. Spominjao je Miluna Kornjaču (…) Izgledao je potišteno i zabrinuto”, kazao je Forto. 

 Na pitanje braniteljice Milane Borovčanim-Bulić “u kom svojstvu je spominjao optuženog”, Forto je rekao da se ne može tačno sjetiti detalja. 

“Čini mi se u kontekstu događaja na Mostini, zlostavljanja itd. (…) On je u svojoj izjavi naveo da je zlostavljan, da su mu izbijeni zubi”, kazao je Forto. 

Kornjači se, kao bivšem komandantu jedinice “Plavi orlovi”, sudi za zločine počinjene u Čajniču u aprilu i maju 1992. godine.

Braniteljica je navela da nema primjedbi na izmijenjenu optužnicu. Optuženi Kornjača je istaknuo da je bio bolestan i da mu je potrebno vrijeme da provjeri da li će imati dodatnih dokaza s obzirom da je optužnica izmijenjena.

Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da je osnovna promjena u optužnici odustajanje od termina “paravojna” pri spominjanju jedinice “Plavi orlovi”. 

Nastavak suđenja zakazan je za 19. februar, kada će, ukoliko Odbrana ne bude imala dodatnih dokaza, Tužilaštvo iznijeti završnu riječ.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English