Članak

Tribunal mjesecima ne odgovara na dopis Suda BiH

21. Januara 2014.00:00
U nastavku suđenja Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu, Sudsko vijeće je konstatovalo kako još nije dobilo odgovor od Haškog tribunala na zahtjev u vezi sa zaštićenim svjedocima.

This post is also available in: English

Vijeće je na zahtjev Odbrane početkom oktobra 2013. uputilo dopis Tribunalu kako bi mogli kontaktirati desetak svjedoka koji su pred Sudom u Haagu svjedočili pod mjerama zaštite. 

Odgovor iz Haaga nije stigao ni nakon više od tri mjeseca.

“Posljednji put smo urgenciju Haagu poslali 15. decembra. Danas ćemo poslati opet”, kazao je predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić i dodao kako odgovor vjerovatno nisu dobili zbog praznika.

Glavni pretres je nastavljen ulaganjem jednog materijalnog dokaza Tužilaštva BiH. Riječ je o aktu Hidroelektrane na Drini u Višegradu od 2013. godine.

Suđenje Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu počelo je u januaru 2012., a nedavno je pušten iz pritvora uz mjere zabrane.

Optuženi Oliver Krsmanović zatražio je od Sudskog vijeća da mu se dozvoli da ode na operaciju štitne žlijezde u Foču. Vijeće će odluku donijeti naknadno.

Optužnica tereti Krsmanovića da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima, silovanjima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim civilima.  

Suđenje se nastavlja 18. februara.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English