Članak

Zatražene mjere zabrane za Šekarića

20. Januara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje mjera zabrane za Dragana Šekarića, koji se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen u Goraždu i Višegradu tokom 1992. i 1993. godine.

This post is also available in: English

Kao razloge za određivanje mjera zabrane, tužilac Seid Marušić je naveo opasnost od uticaja na svjedoke i mogućnost Šekarićevog bjekstva. 
“Obraćali su nam se nakon istrage zaštićeni svjedoci S-2 i S4, koji su istakli da im je optuženi prijetio, i sačinjena je službena zabilješka”, kazao je Marušić.
Borislav Jamina, branilac optuženog, rekao je kako “nikakvih prijetnji od strane optuženog nije bilo” kada su u pitanju zaštićeni svjedoci.
U optužnici, koju je Tužilaštvo BiH podiglo u decembru prošle godine, stoji da je Šekarić od aprila 1992. i tokom 1993. vršio progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, vjerskoj, nacionalnoj i kulturnoj osnovi. 
Šekarić, nekadašnji pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije pod nazivom “Osvetnik”, optužen je za ubistva, mučenja, silovanje i druga nečovječna djela.
Tužilac Marušić je zatražio da optuženi ne napušta mjesto boravka u Sarajevu i Goraždu te da se javlja u policijsku stanicu u Istočnom Sarajevu.
Sudija Davorin Jukić je kazao kako je nejasan prijedlog Tužilaštva, nakon čega se tužilac ispravio i rekao da je greška u zahtjevu, i da se optuženi treba javljati u policijsku stanicu u Sarajevu, a ne u Istočnom Sarajevu.
Odbrana je zatražila da se zahtjev za određivanje mjera zabrane odbije, jer “nema razloga da se optuženom ograničava sloboda kretanja”. 
Tužilac je tražio i da se optuženom zabrani putovanje, te da mu se oduzmu lične isprave, nakon čega je sudija Jukić upitao zašto mjere zabrane, uključujući i ove, nisu ranije zatražene.
“To znači, tužioče, da je on nakon istrage mogao komotno da putuje gdje je htio i mogao je da kontaktira zaštićene svjedoke?”, upitao je sudija. Na to je Marušić potvrdno odgovorio.
Sud BiH će odluku o ovom zahtjevu donijeti naknadno.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English