Članak

Paljenje genitalija u “Musali”

17. Januara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Konjicu, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su ga fizički i seksualno maltretirali u logoru “Musala”.

This post is also available in: English

Svjedok S je rekao kako je zarobljen u selu Dusina i odveden u Konjic, u logor “Musala”.

“Odmah po izlasku iz autobusa sam dobio udarac od osobe koju tada nisam poznavao. Kasnije su mi A-1 i A-2 kazali njegovo ime i prezime, a ja sam zapamtio samo nadimak Maca”, ispričao je svjedok S i dodao kako lik te osobe nikada neće zaboraviti.

Svjedok je potom prepoznao “Macu” na fotografijama Tužilaštva BiH, te pokazao na optuženog Ibru Macića u sudnici.

“A-1, A-2, moj rođak i ja smo imali ‘poseban tretman’, jer su nam u logoru na teret stavili silovanje djevojke iz Dusine. Zbog toga su nas tukli i tražili da priznamo”, naveo je S i dodao kako su na kraju potpisali da priznaju silovanje kako bi ih prestali tući.

Svjedok je istakao da će posebno pamtiti noć kada su ga sa još tri zatvorenika izveli u prostoriju gdje su ih, kako je kazao, tukli i seksualno zlostavljali.

“Midke Pirkić je naredio da se svi skidamo goli. I ostali su to govorili. Bili su tu Maca i Osmo, te neki drugi vojnici, koje ne poznajem. Tražili su da oralno zadovoljavamo jedni druge, te silujemo”, prisjetio se svjedok S i dodao kako to nisu bili u stanju učiniti.

On je rekao kako mu je Midke potom naredio da legne, a da ga ostali drže. Uspio je vidjeti kako Midke drži užarenu šipku.

“Vrištao sam dok su mi palili donji dio tijela. Ostali su bilu tu, ali ne znam da li su mi i oni to radili, nisam gledao”, kazao je svjedok i dodao kako su isto učinili i ostalim zatvorenicima.

Prema optužnici, Ibro Macić je s drugim pripadnicima Armije BiH (ABiH) naredio seksualno zlostavljanje četvorice zarobljenika u sportskoj dvorani “Musala”. On je optužen i za druga nečovječna postupanja i maltretiranja zarobljenika u “Musali” počinjena od aprila do oktobra 1993. godine.  

Na suđenju Maciću svoj nalaz i mišljenje o povredama svjedoka A-2 iznio je medicinski vještak Davorin Kozomara, koji je rekao da je ovaj svjedok zadobio teške tjelesne povrede.

On je naveo da su nalazi od 1993. godine do 2011. pokazali da svjedok ima posljedice opeklina drugog stepena na području prepona i genitalija, te lakše povrede prsišta.

A-2 je svoj iskaz dao na ročištu održanom 20. decembra 2013, kada je kazao da ga je optuženi Ibro Macić tjerao na seksualni odnos sa drugim zarobljenicima u dvorani “Musala”, te ga je u više navrata fizički maltretirao.

Suđenje se nastavlja 24. januara.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English