Članak

Zatečeni izmijenjenom optužnicom

14. Januara 2014.00:00
Nakon što je Državno tužilaštvo izmijenilo optužnicu protiv Najdana Mlađenovića i Save Živkovića za zločine počinjene u Bratuncu, Odbrane optuženih su kazale kako su zatečene novim optužbama.

This post is also available in: English

“Mlađenović je godinu i 16 dana proveo u pritvoru. Iz optužnice su izbačene sve tačke za ubistvo 65 lica u Glogovi jer nije izveden nijedan dokaz o tome. Sada su se stvorile dvije nove tačke za Glogovu, i to se Mlađenoviću stavlja na teret”, rekao je Dejan Bogdanović, Mlađenovićev branilac.

On je dodao kako se radi o proširenju optužnice u kojoj se spominju novi događaji, te da to nije dozvoljeno.

Također, Bogdanović je zatražio da se, nakon ovako izmijenjene optužnice, ukinu mjere zabrane za optuženog Mlađenovića.

“To je najhumanije što možemo nakon ovoga uraditi”, kazao je Bogdanović.

Mlađenović je, zajedno sa Savom Živkovićem, optužen za učešće u napadima na sela Hranča i Glogova u maju 1992. godine, kada je ubijeno više desetina civila, a imovina opljačkana i zapaljena. Prema optužnici, Mlađenović je bio komandir Teritorijalne odbrane, a Živković pripadnik ove jedinice.

Nenad Rubež, branilac optuženog Živkovića, kazao je da je optužnica sada “zakomplikovana i nerazumljiva”.

Državno tužilaštvo je na ovom ročištu u sudski spis unijelo i nekoliko materijalnih dokaza koji su vezani za smrt tri muškarca u Bratuncu. Ovi dokazi, kako je rečeno, korišteni su prilikom izrade nalaza i mišljenja vještaka Vede Tuce.

Tužilaštvo BiH će završnu riječ iznijeti 28. januara.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English