Članak

Skinute mjere zaštite vještaku

8. Januara 2014.00:00
Haški tribunal je skinuo mjere zaštite Ramizu Dugaliću, te će on moći iznijeti nalaz i mišljenje na suđenju Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da će Dugalić – kao vještak vojne struke Državnog tužilaštva – iznijeti nalaz i mišljenje 22. januara ove godine, čime će biti okončan dokazni postupak na suđenju Kovačeviću.

Jukić je pojasnio da je Dugalić imao zaštitne mjere pri svjedočenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), te su one morale biti skinute kako bi mogao javno iznijeti nalaz i mišljenje u svojstvu vještaka pred Sudom BiH.

Zemir Kovačević optužen je da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u martu 1992. počinio zločine nad srpskim civilima u selu Sijekovac.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na selo Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvoro djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Suđenje Kovačeviću počelo je u julu 2012. godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English