Članak

Odbijen pritvor za Vidovića i Mišića

26. Decembra 2013.00:00
Sud BiH odbio je prijedlog za određivanje pritvora Dobrici Vidoviću i Miroslavu Mišiću, osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti u Srebrenici 1992. godine.

This post is also available in: English

Sud je zaključio da dokazi koje je dostavilo Tužilaštvo BiH ne upućuju da postoji osnovana sumnja o odgovornosti Vidovića i Mišića.

„Sud podsjeća da zakon i postojeća praksa predviđaju da je postojanje osnovane sumnje, kao većeg stepena vjerovatnoće da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret, preliminarni uslov za određivanje pritvora i mjera zabrane“, navedeno je u saopštenju Suda BiH.

Tužilaštvo BiH prethodno je zatražilo određivanje pritvora Vidoviću i Mišiću, dok su Odbrane prijedlog ocijenile neosnovanim.

Kao razloge za određivanje pritvora, tužilac Sead Đikić je istakao utjecaj na svjedoke i saučesnike.

“S obzirom da tragamo za još nekim saučesnicima, bivšim pripadnicima Centra za obuku na Jahorini, osumnjičeni bi mogli ometati postupak utjecajem na svjedoke i saučesnike”, kazao je Đikić.

Odbrane osumnjičenih su ocijenile kako je prijedlog za određivanje pritvora neosnovan, te da tužilac nije dao niti jedan primjer kako su osumnjičeni utjecali na svjedoke ili saučesnike.

“Nije dovoljno apstraktno reći, već treba navesti konkretne okolnosti, a to u prijedlogu za pritvor ne postoji”, kazala je Biljana Brkić, braniteljica Mišića.

Goran Vladavić, branilac osumnjičenog Vidovića, rekao je sudu da je osumnjičeni već ranije dao tri izjave,  te da ne postoji realna opasnost od bjekstva.

“On je sa porodicom išao u Španiju i ne postoji realna opasnost od bjekstva. Radi se o porodičnom čovjeku”, objasnio je Vladavić.

Odbrane osumnjičenih su predložili da se Vidoviću i Mišiću odrede mjere zabrane.

Na pitanje sudije Staniše Gluhajića da li bi tužilac pristao na mjere zabrane, Đikić je odgovorio da je saglasan sa prijedlogom Odbrana za određivanje mjera zabrane.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English