Članak

Nestanak Džemala Sejdića

25. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Branku Vlači za zločine počinjene u Vogošći, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako mu je sin nestao iz “Planjine kuće” 1992. godine, te da njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

This post is also available in: English

Kasim Sejdić je živio u Semizovcu 1992., kada je izvršen napad na selo Svrake. Sa porodicom je pokušao izaći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, ali su ga, kako je kazao, vratili u Semizovac.

“Nebojša Špiro je došao i odveo mog sina Džemala u ‘Bunker’. Džemal je bio 1971. godište i angažovan u teritorijalnu odbranu u Svrakama, ali nije bio naoružan”, naveo je Sejdić i dodao kako mu je sin zadržan u logoru 22 dana.

Svjedok Sejdić je rekao da je imao radnu obavezu, ali je njegova supruga svakog dana odlazila u logor da traži da joj puste sina.

“Nakon toga, jedan dan je pušten kući da ruča i da se okupa. Nije nam smio ništa govoriti. Morao se u pet sati javiti u ‘Planjinu kuću’”, kazao je Sejdić i dodao kako je Džemala majka ispratila do mosta, ali da joj  vojnici nisu dali da dalje prođe.

Prema iskazu svjedoka Sejdića, od tada se njegovom sinu gubi svaki trag.

On je dodao kako im je izvjesni Nebojša Špirić tražio zlato i novac za sina, ali da oni nisu ništa imali. Sejdić je naveo da optuženog Branka Vlaču nije viđao u to vrijeme.

Vlačo je optužen za zločine počinjene u objektu “Planjina kuća”, “Bunker”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”. On se tereti da je kao upravnik uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila. Prema optužnici, zarobljenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali.

Drugi svjedok Državnog tužilaštva na ovom ročištu je bio Mehrudin Hadžalić, koji je kazao da je odveden u logor “Sonja” 1992. godine. Po dolasku ga je na ispitivanju, kako je naveo, premlatio izvjesni Nele, a dva puta je izvođen i na radove.

“Tu sam bio 14 dana. Rečeno nam je da je upravnik logora Vlačo. On je došao jednog dana i izdvojio nas petnaestak, koje su pustili iz logora”, naveo je Hadžalić i dodao kako se potom neko vrijeme morao javljati tri puta dnevno u Stanicu policije u Vogošći.

Hadžalića su iz Vogošće sa porodicom izvele dvije osobe srpske nacionalnosti, kojima je, kako je kazao, obećao da nikada neće nikome reći njihova imena.

Suđenje se nastavlja 15. januara naredne godine.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English