Članak

Zlostavljanja u “Musali”

20. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Konjicu, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da ga je optuženi Ibro Macić tjerao na seksualni odnos sa drugim zarobljenicima u dvorani “Musala”, te ga je u više navrata fizički maltretirao.

This post is also available in: English

Svjedok A-2 je ispričao kako je 3. jula 1993. zarobljen, te nakon nekoliko dana odveden iz svog rodnog mjesta u školu “Musala” u Konjicu, gdje je zatekao nekoliko srpskih i hrvatskih zatvorenika. Maltretiranje je počelo odmah po dolasku, a u tome je, kako je rekao A-2, prednjačio optuženi Ibro Macić.

Prvu noć u školi, kako je ispričao A-2, izveden je iz svlačionice na ispitivanje, gdje je tjeran da prizna silovanje jedne djevojke iz svog mjesta. A-2 je kroz suze kazao da to nije uradio.

“Moja ruka im je služila kao pepeljara. Na kraju večeri sam potpisao izjavu, misleći da će maltretiranje prestati, ali kasnije je bilo još gore”, rekao je vidno uznemireni svjedok.

On je kazao kako će po najgorem pamtiti optuženog Macića, koji ga je jedne večeri sa još tri zatvorenika odveo u učionicu gdje su bili izvjesni Ramo Žilić i Osmo, te još neki stražari. Na podu je, prema riječima svjedoka, gorjela vatra.

“Rekli su: ‘Skidajte se, ustaše’, i skinuli smo se goli. Udarali su nas letvama, a onda natjerali da oralno zadovoljavamo jedni druge, te da imamo međusobno odnos”, kazao je A-2, te dodao da su ih sve vrijeme tukli.

Svjedok A-2 je ispričao kako ga je optuženi potom udario letvom između nogu, a kada bi izgubio svijest, prisutni su urinirali po njemu ili ga posipali vodom.

“Siguran sam da je to bio Ibro Macić. To mi je trajalo cijelu vječnost. To lice koje mi je nanijelo toliko boli neću nikad zaboraviti”, naveo je svjedok i dodao kako ima fizičke i psihičke posljedice i danas, te da o svemu posjeduje medicinsku dokumentaciju iz tog vremena, pa sve do danas.

Prema optužnici, Ibro Macić je s drugim pripadnicima Armije BiH (ABiH) naredio seksualno zlostavljanje četvorice zarobljenika u sportskoj dvorani “Musala”. On je optužen i za druga nečovječna postupanja i maltretiranja zarobljenika u “Musali” počinjena od aprila do oktobra 1993. godine. 

Tužiteljica Sanja Jukić je svjedoku prezentirala fotoalbum, u kome je prepoznao optuženog Macića te ga potom pokazao u sudnici.

Na pitanje tužiteljice Jukić zašto u izjavi koju je dao haškim istražiteljima nije u opisu mučenja naveo ime Ibre Macića, svjedok je rekao: “Opisao sam stražare detaljno, ali njih je više zanimao sam događaj.”

U drugoj izjavi svjedok je svog “mučitelja” nazivao nadimkom Maca, što je na suđenju pojasnio da je i tada mislio na optuženog, kome je to nadimak. Za ime Ibro Macić, kako je kazao, saznao je još u “Musali“, od drugih zatvorenika.

Tužilaštvo je konstatovalo da u jednom iskazu iz 2004. godine svjedok nije naveo događaj u kome opisuje oralno zadovoljavanje drugih zatvorenika.

“Taj iskaz sam davao jednoj ženi u rodnom gradu, u kafiću. Bilo me je sramota”, rekao je plačući svjedok A-2.

On je imao 21 godinu kada je zarobljen, a u zatočeništvu je proveo 109 dana.

Suđenje se nastavlja 10. januara iduće godine.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English